0
Stegt kulmulefilet med manakish krydret med za'atar dertil borani-e bâdenjân og salatat Baqduness wa Bassal med sumac

Stegt kulmulefilet med manakish krydret med za'atar dertil borani-e bâdenjân og salatat Baqduness wa Bassal med sumac

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mellemøstlig
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Borani (Borani-e bâdenjân) er en lækker dip fra Persien (Iran) lidt a la baba ganoush. Den er lavet med valnødder, løg, hvidløg, yoghurt og bagte auberginer. En fantastisk dip med røgede toner fra den næsten forkullede aubergine, subtil sødme fra karameliserede løg og friskhed fra den fede yoghurt. Har du lidt safran, kan du lave en 100% autentisk og lidt mere luksuriøs version af denne dip ved at lave lidt safranvand og øse over til sidst. Det er nemt - du tager blot et par skefulde kogende vand og lader lidt safrantråde trække deri i 10-15 minutter. NB. Safran følger (desværre) ikke med 😀

Allergener:
Kulmule, Mælk, Nødder, Jordnødder, Gluten, Sesam, Soya, Rugmel, Hvedemel

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Pizzadej

Tag gerne pizzadejen ud af køleskabet, 30 minutter før den skal bruges. 

valnøddekerner
1 min.
Ristede valnødder:

Kom valnødderne på en bakke eller et ovnfast fad. Bag dem senere i få minutter sammen med auberginerne. Pas på de ikke bliver sorte. Knus dem efter bagning let i en morter, eller hak dem med en kniv. Drys med lidt fint salt.

auberginegræsk yoghurt, 10%zittauerløghvidløg
3 min.
Borani-e bâdenjân:

Skyl auberginen, prik i skindet med en gaffel 10-15 gange, og læg den i et ovnfast fad. Sæt fadet i en 250-300 grader varm ovn i 20-30 min, til auberginen er helt sort og næsten er forkullet og mør. (Vend den gerne halvvejs under processen). Sæt valnødderne ind de sidste par minutter sammen med auberginerne.

Pil imens zittauerløg, og snit dem så tyndt, du kan - brug gerne et mandolinjern. Pil og finthak hvidløg. Kom løg og hvidløg på en pande med rigelig god olivenolie. Lad dem simre under jævnlig omrøring, til de er bløde, uden at have taget for meget farve. Krydr med salt og peber undervejs. Lad dem køle lidt ned.

Skrab det inderste frugtkød forsigtigt ud af de forkullede auberginer. Undgå at få for meget af skallen med (den skal IKKE bruges). Mos kødet groft med en gaffel, og bland det med de bløde løg samt yoghurt. Justér smagen med lidt salt og evt. en smule hvidvinseddike. Ved anretning stænker du med en smule god olivenolie, og hakkede ristede valnøddekerner.

pizzadej - på surdejza'atar
30 min.
Manakish (fladbrød) med za'atar:
Del hver pizzadejkugle i to, og rul dem ud til lige knap 1 cm tykkelse på et godt melet bord. Bank overskydende mel af, og pensel dejen med god olivenolie. Bag/steg dem 1 ad gangen på en tør pande ved mediumhøj varme i ca. 3-4 min på hver side. Drys med lidt godt flagesalt, og dryp evt. med lidt ekstra olivenolie med lidt hakket persille i. Drys med za'atar.
bredbladet persillesumak (sumac)rødløg
35 min.
Salatat Baqduness wa Bassal:

Rødløg skæres i tynde skiver (brug et mandolinjern), og vendes med lidt hvidvinseddike. Bredbladet persille skylles, plukkes, hakkes groft og drysses med sumak (brug halvdelen her). Vend persille og rødløg sammen med en god olivenolie, og smag til med salt og friskkværnet sort peber + evt. mere eddike.

kulmulefilet uden skind
45 min.
Fisk:
Del fisken i portionsstykker. Krydr fisken med salt og peber. Vend den i lidt mel eller groft rugmel (se video ovenover). Steg fisken i 2-3 min i lidt neutral olie på en meget varm pande. Skru ned for blusset efter et par minutter, og lad fisken stege videre, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt et par generøse klumper smør til panden, og lad smørret bruse op. Steg videre i 1-2 min. Vend fisken, krydr med salt og peber tæl til 10, så er fisken klar til servering.
45 min.
Anretning:

Som vist - kom det sidste sumak i en skål og sæt på bordet - så kan man evt. drysse mere over.

Bonusinfo

Vores økologiske pizzadej på surdej er lavet på 100% italiensk Tipo 00 og durummel. Dejen er fermenteret med surdej og er koldhævet i minimum 24 timer før den pakkes. 

Bonusinfo

Smuk dybrød Sumak er et alsidigt krydderi, der tilfører en frugtig, syrlig og citrusagtige noter til din madlavning. Det er særligt populært i landene rundt om Middelhavet og i det mellemøstlige og Nordafrikanske køkken, hvor krydderier indgår i marinader, rubs og dips – eller drysses direkte på maden inden servering. Sumak er et af de få krydderier, der har en distinkt syrlig smag og anvendes derfor i det mellemøstlige køkken på samme måde som man andre steder i verden ville anvende eddike, citron eller tamarind.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?