Salatat Baqduness wa Bassal (løg/persillesalat med sumak): Er udbredt i hele det østlige og sydlige Middelhavsområde - fra Tyrkiet til Egypten. Det er en simpel og fantastisk ledsager til simple retter med kød, fjerkræ og fisk.
Tænd ovnen på 225 grader.
Krydr kyllingelårene på begge sider med salt og peber og gnid det godt ind i skindet. Kom kyllingelårene i et ildfast fad. Kom det i den varme ovn og steg til kyllingen er mør & sprød – det tager ca. 25-30 minutter.
Rødløg skæres i tynde skiver (brug et mandolinjern) vend med 1/3 citronsaft. Bredbladet persille skylles, plukkes og hakkes groft og drysses med sumak (brug halvdelen her) og 1/3 citronsaft. Vend persille og rødløg sammen med en god olivenolie og smag til med salt og friskkværnet sort peber.
Rør yoghurten med citronskal (KUN det gule) og 1/3 citronsaft og tahin, smag til med lidt sukker, salt og peber.
Vend de kogte freekeh med Yoghurtdressing og anret som vist - top med salatat Baqduness wa Bassal og stegt kyllingelår - drys med det sidste sumak.
Freekeh (udtales free-kah) er en type hvede, der har sin oprindelse i Mellemøsten og Afrika. Sammenlignet med andre kornsorter indeholder freekah meget protein og masser af fibre samt en række vitaminer og mineraler, herunder A-, C- og E-vitaminer, jern, kalcium og zink. Freekeh menes i øvrigt at fungere som en fremragende probiotika da den fremmer væksten af de hjælpfulde bakterier i maven. Freekeh er hvedekorn, der er høstet tidligt mens de stadigt er grønne og bløde. Freekeh er ultra sundt og grundet den tidlige høst, så indeholder kornene mange flere vitaminer, mineraler og proteiner end almindelig korn og endda mere end quinoa. Hvis man fx sammenligner freekeh med quinoa, som mange sundhedsbevidste mennesker anser for at være et såkaldt "SUPERFOOD", så vinder freekeh faktisk stort sundhedsmæssig over quinoa. Freekeh indeholder mere protein og dobbelt så mange fibre som quinoa, og man holder sig mæt betydeligt længere, hvilket jo er en stor fordel, hvis man fx ønsker at gå ned i vægt. Freekeh har desuden et lavt glykæmisk index. Men vigtigst af alt - de smager skønt!
Smuk dybrød Sumak er et alsidigt krydderi, der tilfører en frugtig, syrlig og citrusagtige noter til din madlavning. Det er særligt populært i landene rundt om Middelhavet og i det mellemøstlige og Nordafrikanske køkken, hvor krydderier indgår i marinader, rubs og dips – eller drysses direkte på maden inden servering. Sumak er et af de få krydderier, der har en distinkt syrlig smag og anvendes derfor i det mellemøstlige køkken på samme måde som man andre steder i verden ville anvende eddike, citron eller tamarind.
Kommentarer og forslag til opskriften