0
Stegt lange med fynsk rygeost fra Gundestrup Mejeri, dertil grünkern, svampe & rødløg i tomatrelish samt sprød hjertesalat

Stegt lange med fynsk rygeost fra Gundestrup Mejeri, dertil grünkern, svampe & rødløg i tomatrelish samt sprød hjertesalat

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige fiskeretter
Brugerbedømmelser:
Allergener:
Lange, Mælk, Speltmel, Nødder, Rugmel, Hvedemel

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Husk at vaske hænderne grundigt, inden du går i gang. Skyl derefter alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk også at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord. 

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

grünkern
1 min.
Grünkern

Kog kernerne i rigeligt saltet vand i 12-15 min. Lad dem dryppe af i en sigte. 

brun mark-champignonrødløgtomatrelishforårsløg
2 min.
Svampe & rødløg i tomatrelish

Soigner svampene, og skær dem i kvarte. Pil og skær rødløgene i både. Snit forårsløg fint inkl. toppene. Rist svampe og løg på en pande i lidt olie. Rist, til de er gyldne, og løgene næsten er møre. Sluk, og vend med tomatrelish og de kogte kerner. Smag til med salt og peber. 

hjertesalat
20 min.
Hjertesalat

Del salaten i kvarte.

langefilet uden skind
25 min.
Fisk:

Del fileterne i mindre stykker med en bredde på 3-4 cm. Krydr med salt og peber. Vend fiskestykkerne i lidt groft rug-, hvede- eller grahamsmel, og steg dem på en medium varm pande i godt med neutral olie. Steg dem først på den ene side i 2-3 min., til de er pænt gyldne. Tilføj smørklatter, og når smørret er bruset af, vender du fileterne og steger videre. Drypsteg hele tiden ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i 2 min., og server straks.

30 min.
Anretning

Som vist på billedet. Fordel små klatter rygeost rundt omkring.

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Bonusinfo

I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af ​​juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.

Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?