0
Stegt mørksej med avokado, små kartofler og karamelliseret citron

Stegt mørksej med avokado, små kartofler og karamelliseret citron

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Karamelliseret citron: Halvér citronen og dyp den i lidt sukker på skærefladen. Varm en jernpande op til høj varme og brænd citronen på skærefladen.

Kartoffel & avokadosalat med rygeost: Skrab/skræl kartoflerne og kog dem møre i saltet vand. Køl dem lidt ned med koldt vand og del dem i 3-4 stykker. Halver avokadoen, fjern stenen og skrab kødet ud i en skål. Mos groft med en gaffel. Rør mosen med rygeost og lidt citronsaft fra de karamelliserede citroner. Skær rødløg tyndt - gerne på et mandolinjern. Vend det hele sammen og smag det til med salt og peber.

Fisk: Del fisken i portionsstykker og krydr dem med salt og peber på begge sider. Kom lidt neutral olie på en varm pande og læg et par timiankviste på panden. Læg fisken oven på. Steg til fisken er gyldent. Tilsæt 2-3 små klatter smør og lad det bruse op. Vend fisken og steg på den anden side i max 1 min. Server straks. Krydr igen med lidt salt og peber før du serverer (gerne med en god flagesalt som fx Læsø- eller Maldonsalt).

Anretning: Som vist på billedet med et godt skud nyklippet karse over. Dryp karamelliseret citron og lidt god olivenolie over de grønne kartofler ved bordet.

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?