0
Stegt mørksej med grape, gnocchi, savoykål, basilikum og mandler

Stegt mørksej med grape, gnocchi, savoykål, basilikum og mandler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mandler
1 min.
Ristede mandler:

Kom mandlerne i et ildfast fad. Drys dem med lidt fint salt, dryp med god olivenolie og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-12 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af, og hak dem groft.

hvidløgbasilikumsavoykålrød grapefrugt
5 min.
Forberedelse:

Skyl basilikum og pluk bladene af stilkene - hak dem fint. Pil og finhak hvidløg. Skyl grapefrugten, riv lidt skal af og pres derefter saften fra. Fjern de yderste blade på kålen og del den derefter i kvarte, som skylles grundigt - skær kålen i mundrette stykker uden stokken.

friske gnocchihvidløgparmigiano reggiano (Parmesan)basilikumsavoykål
15 min.
Gnocchi & kål:

Steg de rå gnocchi på en varm pande i halvt smør og olivenolie sammen med finthakket hvidløg. Lad dem stege ved semi-hård varme 3-4 min, til de er gyldne og lækre. Kom kålen på panden med gnocchi’erne, og steg videre i et par minutter sammen med halvdelen af de grofthakkede mandler. Riv nu 2/3 af parmesanen i og vend rundt. Smag til med salt og masser af sort peber.

mørksejfilet uden skindrød grapefrugt
25 min.
Fisk:

Del fisken i portionsstykker, vend den i lidt hvede eller rugmel (se video ovenover) og steg på en varm pande i halvt olie halvt smør. Steg, til fisken er godt brun, før du vender første gang. Kom 1/2 spsk. sukker pr. person på panden og lad det karamellisere let - kom nu grapesaft og skal på og lad det koge ind til en tyk masse. Tilsæt den hakkede basilikum og 2-3 klumper kold smør (10-25 g pr. person, alt efter temperament) og sluk for varmen, mens du rører smørret ud i saucen. (nu må den ikke koge mere!)

30 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Drys med de sidste hakkede ristede mandler og riv det sidste parmesan over gnocchi og kål.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?