0
Stegt mørksej med dampede porrer, linser og mild gedeost

Stegt mørksej med dampede porrer, linser og mild gedeost

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skind
1 min.
Mørksej

Tag fisken ud af køleskabet, del den i kuvertstykker, og dup stykkerne tørre med et stykke køkkenrulle. Krydr med salt og peber, og læg dem til side til senere, dog ikke på køl.

grønne linser fra Puy
3 min.
Linser

Skyl linserne grundigt i en sigte, og sæt dem derefter over at koge i en gryde med rigeligt, letsaltet vand. De skal koge, til de er møre i ca. 20 min.

porrer
10 min.
Porrer

Skyl porrerne, og skær det øverste af lige der, hvor toppen begynder at dele sig ud i blade.

Del porren i stykker på ca. 4-5 cm længde, og kom dem i en gryde, der er stor nok til, at de alle kan ligge på bunden. Kom vand i gryden, så porrerne blot er dækket ca. halvt og tilsæt et skud salt. Lad porrerne dampe under låg i ca. 10 min, til de er helt møre. Test evt. mørheden med en lille spids kniv.

valnøddekernerdild
15 min.
Valnødder

Rist valnødderne på en tør pande, og hak dem derefter groft med en kniv.

Pluk dilden ud i blade, og snit stilkene fint med en skarp kniv. 

Læg dild og valnødder til side til senere.

mørksejfilet uden skind
20 min.
Mørksej

Sæt en pande over ved høj varme, og tilsæt en smule neutral olie. Læg fisken på panden, og giv den evt. et let tryk med en palet de første 30 sekunder af stegningen. Steg fisken ca. 6-7 minutter på den ene side. Vend den herefter, og steg den 1 minut på den anden side. Har du en klat smør, kan du med fordel tilsætte den til panden, lige når du vender fisken. 

porrercitrondildgrønne linser fra Puyfrisk gedeost
25 min.
Porrer

Hæld vandet fra porrerne, men lad dem blive i gryden. Tilsæt et godt skud god olivenolie, fintrevet skal af citron, dildblade, hakkede dildstilke og salt og friskkværnet peber. Vend det hele rundt et par gange.

Hæld vandet fra linserne, tilsæt lidt olivenolie, og smag til med salt og friskkværnet peber. Pluk gedeosten ud i små klumper, og vend dem rundt i linserne.

30 min.
Anretning

Anret linserne med den stegte mørksej ovenpå og porrerne ved siden af. Slut af med at drysse valnødder hen over porrerne.

Velbekomme!

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?