0
Stegt mørksej med kikærter, gulerødder og rygeost
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
kikærter i vandgulerødderras el hanout
1 min.
Gulerødder

Skræl gulerødderne og skær dem i grove tern. Sæt en stor gryde eller pande over på mellem varme og tilsæt en smule olie. Rist ternene til de har taget en smule farve og er blevet møre - ca. 8-10 min. Dræn imellemtiden kikærterne for vand og tilsæt dem til gryden/panden når gulerodsternene mangler et par minutter. Lad dem varme med og krydr med krydderblandingen, salt og friskkværnet peber.

dildradiserFynsk Rygeost  - fra Gundestrup Mejeri
10 min.
Radiser

Skyl radiserne grundigt og halvér dem med en kniv.

Kom rygeosten op i en skål og tynd den en lille smule med lidt mælk eller vand. 

Skyl dilden og hak den fint med en kniv - både stilke og blade. Gem gerne lidt blade til anretning.

Vend rygeost, hakket dild og radiser sammen i en skål.

mørksejfilet uden skind
20 min.
Mørksej

Del fisken i kuvertstykker og dup dem tørre med et stykke køkkenrulle. Krydr med salt og steg dem på en meget varm pande i en god mængde olie. Ca. 3-4 min på den ene side og max 30 sekunder på den anden.

dild
30 min.
Anretning

Anret gulerødder og kikærter i bunden af en dyb tallerken med fisken ovenpå. Kom de cremede radiser ved siden af og slut af med plukket dild.

Velbekomme!

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?