0

Stegt sej med hokkaido-risotto med sprød pancetta

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Italiensk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

pancetta
1 min.
Sprød pancetta

Rist pancetta på en medium varm tør pande, til de er gyldne og sprøde. Det må godt tage lidt tid så fedtstoffet stille og roligt smelter fra uden at de branker.

Kom i en sigte med en skål under (gem fedtstoffet til risottoen).

hokkaido græskarzittauerløghvidløgparmigiano reggiano (Parmesan)citron
10 min.
Risotto del 1 (forberedelse)

Hak løg fint

Skær hvidløg i tynde skiver.

Del, fjern kerner, og skær græskarret ud i små stykker på ca. 4 x 4 mm. Du behøver ikke skrælle det!

Riv skallen, og pres saften af citronen. Riv osten fint.

Arborio risottorisparmigiano reggiano (Parmesan)creme fraiche 38%citron
15 min.
Risotto del 2 (tilberedning)

Rist græskarret af i en tykbundet gryde i fedtstoffet fra baconen, til de er gyldne. Krydr med salt og peber.

Tilsæt løg og hvidløg (brug det halve her), og sautér dem med i et par minutter, til de er klare, uden at de har taget farve.

Tilsæt risottoris, og lad dem sautere med i 1 minut.

Tilsæt evt. 1-2 dl tør hvidvin (kan erstattes af æblejuice eller vand), og lad væsken koge næsten væk. Reducér varmen, så risene netop simrer.

Hæld kogende vand (eller tynd hønse- eller grøntsagsbouillon) på lidt ad gangen, mens du rører. I første omgang skal du tilsætte vand/bouillon til lige lidt over, at risene er dækkede.

Lad risene absorbere næsten al væden, før der tilsættes mere. Fortsæt med at spæde til med væde, indtil risene er møre, men stadig har lidt bid. Det tager 15-18 min. (risottoen må gerne være lind og ikke tør)

Tag risottoen af varmen, og rør creme fraiche og revet parmesan i (gem lidt ost til anretning).

Smag til med salt, peber og gerne lidt citronsaft og -skal. Risottoen skal være cremet og våd i konsistensen. Tilsæt eventuelt lidt mere væde for at justere konsistensen.

Læg låg på gryden, og lad risene trække i 3-4 min. 

mørksejfilet uden skindhvidløg
30 min.
Fisk

Del fisken i portionsstykker, og krydr dem med salt og peber. Vend stykkerne i en smule hvede- eller rugmel. Steg på en godt varm pande i lidt neutral olie. Når fisken er gylden, tilsættes masser af tynde skiver hvidløg til panden sammen med en generøs klump smør. Når smørret er bruset af, og hvidløgene er gyldne, vendes fisken, og den steges færdig på den anden side. Top fisken med de stegte hvidløgsfed. 

parmigiano reggiano (Parmesan)pancettacitron
35 min.
Anretning

Som vist på billedet med det sidste parmesan. Drys pancetta og lidt citronskal over.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Pancetta er italiensk saltet og krydret bryst fra gris der lufttørres. Det anvendes som god bacon - det er bare ikke røget! Brystet er rullet sammen som en stor pølse. Fås også som et stort, fladt stykke der minder mere om klassisk dansk bacon. Anvendes eksempelvis i en klassisk ragù alla Bolognese eller som smagsgiver i saucer, pasta, farsretter og grøntsagsretter.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?