Kog grünkern i en gryde med rigeligt vand og salt - kog i ca. 15 minutter. Kom de kogte korn i en sigte og lad dem dryppe godt af.
Rist pinjekerner på en tør pande til de er gyldne. Vend med lidt god olivenolie samt fint salt. Knus dem let i en morter eller hak dem med en kniv.
Rib spinaten. Skyl den i to hold koldt vand og slyng den tør i en salatslynge.
Pil og snit løg og hvidløg så fint du kan.
Kom en generøs klump smør og tilsvarende mængde olivenolie i en bred tykbundet gryde. Sauter løg og hvidløg heri så de bliver bløde og godt brune uden at branke. Krydr med salt og freekeh-krydderimix.
Tilsæt rosiner og spinat. Når spinaten er faldet sammen tilsættes de kogte korn og de ristede pinjekerner
Vend rundt og smag til med salt og peber samt lidt citronsaft
Krydr fiskefileterne med salt og peber og vend dem i lidt rug eller hvedemel.
Steg dem på en medium varm pande i godt med smør og olivenolie. Fiskene steges primært på den ene side i ca. 2 min. til de er pænt gyldne
Vend fiskene og steg videre mens du hele tiden "drypsteger" på toppen ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken - fortsæt drypstegningen i 1-2 minutter. Krydr igen med lidt salt og peber.
Som vist! Dryp med yoghurt og lidt fintrevet citronskal
Freekeh krydderier indeholder:
I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.
Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn
Kundekommentarer ()