0
Stegt spidskål med tempeh, yoghurtdressing og kikærter

Stegt spidskål med tempeh, yoghurtdressing og kikærter

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.  

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten. 

spidskålyoghurt naturellimehjertesalathvidløg
1 min.
Forbered det grønne

Skær spidskål i store både.

Pluk salaten ud mundrette stykker.

Rør yoghurt og godt med limesaft sammen til en syrlig dressing. Smag til med lidt salt.

Snit hvidløget i tynde skiver.

kikærter i vandhvidløg
5 min.
Lun kikærterne

Sæt en kasserolle over ved mellem varme og tilsæt en smule olivenolie. Sauter hvidløget 1-2 min uden at det tager farve. Dræn kikærterne og tilsæt dem så til gryden. Lun det hele godt igennem og krydr med salt og friskkværnet sort peber.

spidskålpande
15 min.
Steg spidskål

Sæt en stor pande over ved mellem varme, tilsæt lidt olie og steg spidskålet til det har taget masser af farve og er blevet mørt. Ca. 4-5 min. Krydr med lidt salt.

Tempeh af favabønnerharissakrydderipande
20 min.
Steg tempeh

Skær tempeh i skiver på ca. 0,5 cm tykkelse. Tag spidskålen af panden, rengør den og tilsæt en god mængde ny olie. Steg tempeh ved mellem varme til de er gyldne - ca. 2 min på hver side. Krydr med lidt salt og drys krydderiblandingen over.

30 min.
Anretning

Anret kikærter på en tallerken og fordel spidskålen og salat ovenpå. Kom striber af yoghurt over og slut af. med at komme stegt tempeh ved.

Bonusinfo

Denne tempeh består af favabønner (også kaldet hestebønner). Denne variant af tempeh har noter af hasselnød og champignon, ligesom andre tempeh varianter. Til at starte med er den faktisk ret let i smagen, men hurtigt får den et noget kraftigere spark (hvis denne tempeh var en ost ville den måske være en camembert?). Den er med andre ord lidt af en umami-bombe, der ofte foretrækkes af mere garvede tempehentusiaster. Egner sig godt til retter, hvor der er drøn på smagen og krydringen. Den er også ideel at blende ind i en hjemmelavet plantefars eller i en gryderet (chili sin carne, tomatsauce til pasta, lasagne og lignende). 

Ønsker man at bevare smagen relativt mild kan man med fordel opbevare tempeh af favabønner på frost, indtil den skal anvendes (en blok på 300 g vil typisk tø op i løbet af et par timer).

Tempeh af favabønner har et rigtig højt indhold af protein og kostfibre, som mætter.

Generelt om (Nordisk) Tempeh

Tempeh er et fermenteret planteprotein der smager lækkert, mætter godt og er nemt at tilberede. Det stammer oprindeligt fra Indonesien, hvor man har spist tempeh i hundredevis af år og nu er det begyndt at vinde udbredelse til resten af verden, som et super grønt alternativ til kød. 

Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY er fremstillet med omhu i Danmark - på traditionel indonesisk vis, for den bedste smag – altså 100% naturligt og uden brug af eddike, konserveringsmidler eller andre numre.

Det er selvfølgelig vegansk og der anvendes de bedste, økologiske råvarer.

Hvor traditionel indonesisk tempeh er fremstillet af sojabønner, så er Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY fremstillet af ærter, bønner, korn og hamp som er dyrket her i Norden.

Smagen af tempeh er karakteriseret ved sine champignon- og nøddeagtige noter, samt den umami eller ’velsmag’ der opstår som resultatet af den naturlige fermentering. Det betyder samtidig at tempeh er et levende produkt, der med tiden vil blive kraftigere i smagen (på samme måde som f.eks. ost - bare noget hurtigere). Derfor kan tempeh med fordel opbevares på frost, indtil det skal anvendes.

Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv, efter det er optøet. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen. Tempeh er i det hele taget virkelig alsidigt i anvendelse og kan indgå på forskellige måder i en lang række spændende, grønne og sunde måltider.

(Vidste du for øvrigt at ’De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima’ fra den danske Fødevarestyrelse anbefaler os at spise hele 100 g bælgfrugter om dagen? Lad Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY være din genvej til det...) 

Tips til tilberedning:

Tempeh er enkelt og meget alsidigt i anvendelse. Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende som ingrediens i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen.

Skiver eller tern af tempeh kan simpelthen steges på en pande eller en grill, hvor de vendes til de er gyldne og sprøde. Brug dit foretrukne fedtstof til stegning og husk at smage til med salt og evt. andre krydderier. Tempeh kan imidlertid også ovnsteges, hvor det med fordel vendes i en marinade først, så det ikke tørrer ud. Prøv også at skære det i tern og put det i gryderetter. Og hvis du er ekstra modig og kreativ, så prøv evt. også at bruge tempeh i bagning eller det søde køkken?

Tempeh kan gøre det ud for den centrale del af måltidet, eller spises som tilbehør til salater og lignende. Når tempeh skal udgøre den centrale del af måltidet så beregn ca. 100 g tempeh per person – så bliver man fint mæt. Mindre kan selvfølgelig gøre det, hvis det blot indgår i måltidet som et tilbehør.

Velbekomme! 

Bonusinfo

Harissa er egentlig en chilisauce, der bruges i det nordafrikanske køkken. Vi har lavet en tør version, der blot skal blandes med 1/3 af henholdsvis vand, citronsaft og olivenolie. Bland chilipastaen til den konsistens, der passer dig.

Harissa indeholder: 20% sød paprika, 20% spidskommen, 15% chili, 15%koriander, 10% kommen, 10% hvidløgspulver, 10% pebermynte. 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?