0
Stegt tempeh i krydret tomatsovs med stegt spidskål

Stegt tempeh i krydret tomatsovs med stegt spidskål

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
25 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Tempeh af ærtertomatpassataShichimi tôgarashi
1 min.
Steg tempeh

Sæt en stor gryde vand over til at koge nudler i. Husk et godt skud salt.

Skær tempeh ud i mundrette stykker. Varm en pande op ved mellem varme, og tilsæt et generøst skud olivenolie. Steg tempehstykkerne gyldne og sprøde i 2-3 min. Tilsæt så krydderblanding og tomatpassata, og lad det koge lidt ind. Smag til med salt.

spidskålagurk
5 min.
Steg spidskålen

Skær spidskålen i store kuvertstykker med stok på. Steg dem stille og roligt ved mellem varme på en pande i en smule olivenolie i ca. 10 min., til de er møre med en smule bid, og har taget godt med farve. Krydr med salt og friskkværnet sort peber.

Skær agurken i tynde strimler.

nudler
15 min.
Kog nudlerne

Kog nudlerne, når vandet bulderkoger. De skal være al dente. Smag dig frem.

yoghurt naturel
25 min.
Anretning

Anret nudlerne i en dyb tallerken, og kom tempeh og sauce over. Anret spidskål og agurkestrimler ved siden af, og slut af med at komme lidt yoghurt over.

Bonusinfo

Denne tempeh består af gule og grønne flækærter. Den har naturligvis en genkendelig smag af ærter og er samtidig relativt mild, sød og rund i smagen i forhold til andre nordiske tempeh varianter. Med sine lette noter af hasselnød og champignon, er den en oplagt 'begynder tempeh' og egner sig til stort set alle former for tilberedning og måltider, uden at den vil dominere.

Tempeh af ærter bliver let syrlig og mere fermenteret i smagen ved opbevaring i længere tid på køl. Kan med fordel opbevares på frost, hvis man ønsker at bevare den milde smag (en blok på 300 g vil typisk tø op i løbet af et par timer).

Tempeh af ærter har et ret højt indhold af protein og kostfibre, som mætter.

Generelt om (Nordisk) Tempeh

Tempeh er et fermenteret planteprotein der smager lækkert, mætter godt og er nemt at tilberede. Det stammer oprindeligt fra Indonesien, hvor man har spist tempeh i hundredevis af år og nu er det begyndt at vinde udbredelse til resten af verden, som et super grønt alternativ til kød. 

Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY er fremstillet med omhu i Danmark - på traditionel indonesisk vis, for den bedste smag – altså 100% naturligt og uden brug af eddike, konserveringsmidler eller andre numre.

Det er selvfølgelig vegansk og der anvendes de bedste, økologiske råvarer.

Hvor traditionel indonesisk tempeh er fremstillet af sojabønner, så er Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY fremstillet af ærter, bønner, korn og hamp som er dyrket her i Norden.

Smagen af tempeh er karakteriseret ved sine champignon- og nøddeagtige noter, samt den umami eller ’velsmag’ der opstår som resultatet af den naturlige fermentering. Det betyder samtidig at tempeh er et levende produkt, der med tiden vil blive kraftigere i smagen (på samme måde som f.eks. ost - bare noget hurtigere). Derfor kan tempeh med fordel opbevares på frost, indtil det skal anvendes.

Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv, efter det er optøet. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen. Tempeh er i det hele taget virkelig alsidigt i anvendelse og kan indgå på forskellige måder i en lang række spændende, grønne og sunde måltider.

(Vidste du for øvrigt at ’De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima’ fra den danske Fødevarestyrelse anbefaler os at spise hele 100 g bælgfrugter om dagen? Lad Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY være din genvej til det...)

Tips til tilberedning:

Tempeh er enkelt og meget alsidigt i anvendelse. Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende som ingrediens i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen.

Skiver eller tern af tempeh kan simpelthen steges på en pande eller en grill, hvor de vendes til de er gyldne og sprøde. Brug dit foretrukne fedtstof til stegning og husk at smage til med salt og evt. andre krydderier. Tempeh kan imidlertid også ovnsteges, hvor det med fordel vendes i en marinade først, så det ikke tørrer ud. Prøv også at skære det i tern og put det i gryderetter. Og hvis du er ekstra modig og kreativ, så prøv evt. også at bruge tempeh i bagning eller det søde køkken?

Tempeh kan gøre det ud for den centrale del af måltidet, eller spises som tilbehør til salater og lignende. Når tempeh skal udgøre den centrale del af måltidet så beregn ca. 100 g tempeh per person – så bliver man fint mæt. Mindre kan selvfølgelig gøre det, hvis det blot indgår i måltidet som et tilbehør.

Velbekomme! 

Bonusinfo

Shichimi tôgarashi blev oprindeligt solgt som urtemedicin i det 17. århundrede, shichimi togarashi (der bogstaveligt talt betyder "syv smags chilipeber") er en krydret-velsmagende blanding af groft malet chili plus forskellige ingredienser afhængigt af regionen, producenten og kokken der blander den. Nogle japanske sælgere tilbyder endda tilpassede blandinger. Foruden chilen inkluderer typiske ingredienser sansho eller Sichuan-peber, tørret citrusskal, sesamfrø, birkes, hampefrø, ingefær, hvidløg, shiso og noritang.

Vores indeholder: 

Shichi-mi tôgarashi indeholder: 10% tørret mandarinskal, 5% tørret orangeskal, 5% tørret ingefær, 10% sanshô peber (alternativt sechuan peber), 5% sort peber, 10% ristet sesam, 10% hvide birkes, 20% chili pulver, 10% sort sesam, 5% hvidløgspulver, 10% tørrede tangflager.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?