
Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Skrub jordskokkerne grundigt, og fjern evt. urenheder. Del de største i halve, og vend dem alle med lidt olivenolie, salt og friskkværnet sort peber.
Bag jordskokkerne i ovnen, til de er møre, og har taget godt med farve.
Sæt perlebyggen over at koge i ca. 15 min. i rigeligt vand med et skud salt, og lad dem trække 5 min. i vandet.
Fold fiskefileterne på midten, gnid med lidt olivenolie og salt, og læg dem i et ildfast fad.
Sæt fadet ind nederst i ovnen, og bag fisken i 10-12 min.
Skrub gulerødderne grundigt, og skræl dem i lange bånd med en kartoffelskræller.
Pluk koriander ud i blade, og snit stilkene fint med en skarp kniv.
Halvér citronen, og steg den på en tør pande på skærefladen, til den har taget godt med farve.
Vend gulerødder, smuldret kota, koriander, korianderstilke og godt med saft fra citronen sammen i en skål.
Anret perlebyg og jordskokker i en dyb tallerken med fisken ovenpå og salaten på siden, og kom gerne et par dråber olivenolie over retten.
Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften