
Soigner rognen for eventuelt overskydende hinder. Krydr med salt og sort peber, og rul rognen stramt ind (se video ovenover)i pergamentpapir. Pak den derefter ind i stanniol, eller bind den med kødsnor. Lad "pølserne" simre i vand tilsat godt med salt, evt. lidt hele peberkorn og et par laurbærblade. Kom også gerne en tsk. eddike i vandet. Pocher rognen i ca. 15-30 min. (afhængig af størrelsen). Normal kogetid er ca. 15 min. for 6-700 g rogn. Lad rognen trække i kogevandet i ca. 10 min, og køl den derefter af. Rognen skal føles fast. Når rognen, som her, efterfølgende skal pandesteges, er det bedst at "underkoge" den en smule, da den jo også får tilberedning på panden.
Alternativ kogning af torskerogn (nem og især velegnet til mindre rogn):
Alternativt kan den soignerede rogn pocheres hel i kogelagen (altså uden pegamentpapir). Kog den op, læg torskerognen i, bring tilbage til kogepunktet, og hold den på kogepunktet i 4-5 min. Sluk, og lad den trække i 10-15 min.
Skræl Hokkaido, og flæk det på langs. Fjern kernerne og kasser disse. Skær frugtkødet i mindre mundrette og rustikke stykker. Skyl dem i koldt vand, og vend dem med salt, peber og god olivenolie. Bag hokkaidostykkerne møre i en forvarmet ovn ved 200 grader i 20-25 minutter.
Skyl bulguren under koldt vand i en sigte. Kom den skyllede bulgur i en gryde, og tilsæt vand, så det godt og vel dækker. Kog i 8-10 min. under låg ved svag varme. Lad den kogte bulgur afdryppe og køle lidt af i en sigte.
Pluk og skyl persillen, og hak den fint. Vend persille med de bagte græskarstykker og den kogte bulgur. Tilsæt også et generøst skud af din bedste olivenolie samt de tørrede tranebær og hakkede cashewnødder. Smag til med salt, Rogan Josh, citronsaft og evt. lidt ekstra peber.
Skær den afkølede torskerogn i ca. 2-3 cm tykke skiver, og vend skiverne i mel. Steg dem i smør og olie på en varm pande i ca. 2 min. på hver side, til de er gyldne på begge sider. Husk at krydre dem med salt og peber.
Som vist på billedet.
Denne blanding er en kraftig og aromatisk karryblanding. Rogan Josh er også navnet på en aromatisk persisk lammeret, der er en signaturopskrift fra Kashmir-regionen.
Rogan betyder ’klart smør’ eller ’fedt’ på persisk, og Josh betyder ’varme, stærk, kogende eller passioneret’. Rogan Josh betyder således tilberedt i olie ved stærk varme.
Paprika, hvidløg, ingefær, gurkemeje, spidskommen, kanel, koriander, kardemomme, sort peber, nelliker, muskatnød, laurbærblade, chili, havsalt.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften