
Sæt spelten over at koge i rigeligt, letsaltet vand. Lad den koge i ca. 15 min., til den er mør.
Skrub gulerødderne grundigt, og fjern evt. top.
Find en stor pande frem, og sæt den over ved mellemhøj varme. Rist først valnødderne 1-2 min., og tag dem af panden igen.
Varm panden op igen, og tilsæt et godt skud olivenolie. Steg gulerødderne på alle sider i ialt 10-15 min., til de har taget godt med farve og er blevet møre med bid i midten. Krydr med salt og friskkværnet sort peber. Tilsæt gerne en god klat smør til sidst i stegningen, og lad den bruse op og brune.
Hvis du laver mad til 3-4 kuverter, kan du evt. stege på to pander.
Skyl pære og grønkål.
Rib grønkålen af stilkene, og snit bladene fint med en kniv.
Skær pæren i tynde både, og pluk clementinen ud i både. Del hver båd i halve.
Hak valnødderne groft med en kniv.
Knug kålen godt med lidt salt og bland så kål, valnødder, pære og clementiner i en skål.
Smuldr fetaosten ned i skålen, og vend det hele rundt.
Anret den drænede perlespelt på en tallerken med gulerødderne ovenpå. Kom meget gerne smørret fra panden henover, dog ikke, hvis det er branket.
Kom grønkålssalaten ovenpå.
Velbekomme!
Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften