
Fisk: Fjern hinderne og afpuds fileterne. Del halerne i mindre medaljoner på ca. 3-4 cm og krydr med salt og peber. Vend dem i rugmel og steg dem på en medium varm pande i godt med smør og olivenolie. Steg dem primært på den ene side i ca. 2-3 min. til de er pænt gyldne. Vend stykkerne og steg videre mens du hele tiden "drypsteger" på toppen ved at tage fedtstof fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i 2-3 min.
Speltkernesalat: Kog speltkernerne møre i vand og salt i 20-25 min. Rør imens en dressing af grov sennep, ekstra jomfru olivenolie og æbleeddike og rør dressingen i de drænede kerner (gem lidt dressing til karsen). Tilsæt finthakket hvidløg, mynte og persille og vend blancherede ærter og fintsnittede rødløg i. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Klip brøndkarse og læg det i isvand i 5-10 min. så det bliver helt sprødt. Slyng det fri for vand - gerne i en salatslynge - og vend det sammen med et par skefulde af dressingen og lidt fine strimler af citronskal.
Anret som vist på billedet.
Server sammen med godt brød og evt. lidt dressing rørt af tykmælk/skyr med citron og hvidløg.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften