0
Sukkertang-suppe med jordskokker og porrer, dertil sprød bacon og sej-fritters

Sukkertang-suppe med jordskokker og porrer, dertil sprød bacon og sej-fritters

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Suppe: Soigner/skræl jordskokker, kartofler, porre (gem 1/3 af porrerne til sej-fritterne), skalotteløg og hvidløg, og skær det ud i grove stykker. Smelt lidt smør og olivenolie i en stor tykbundet gryde, og sauter grøntsagerne deri, uden de tager farve. Tilsæt 2/3 dele af tangen, og krydr med salt og peber. Dæk med vand og lad det simre i ca. 20 minutter. Tilsæt piskefløden, bring til kogepunktet, sluk og lad suppen trække under låg i 5 minutter. Blend suppen med en stavblender eller i en almindelig blender. Smag til med salt og peber. Er suppen for tyk, kan du justere med lidt vand.

Fritters: Skyl den gemte 1/3 af porrerne grundigt og skær dem i rustikke strimler på langs. Del fisken i stykker på ca. 1-2 cm bredde og drys dem med salt og tang. Lad dem trække 5 minutter. Rør imens en lind dej af 1-2 æg pisket sammen med hvedemel, til dejen får konsistens som tapetklister (til 1 æg bruges ca. 1/2 dl. mel). Har du ikke æg, bruger du bare lidt fløde eller vand. Vend torsk, porre og dej sammen. Steg stykkerne på en varm pande i godt med neutral olie. Steg kun på den ene side, og lad være med at pille for meget ved stykkerne. De skal blive gyldne og sprøde. Når du fornemmer, at stykkerne er ved at være flot gyldne, tilsætter du 3-4 små klatter smør, og sætter panden ind i en forvarmet ovn ved 225 grader i 5 minutter. Vend fritterne ud på en tallerken med stegesiden opad. Pas på, du ikke brænder dig på fedtstoffet.

NB. Hvis din pande ikke kan tåle at komme i en varm ovn, kan du vende fritterne ud på en bageplade med bagepapir i bunden, og sætte den i ovnen.

Sprød bacon: Steg baconen sprød i ovnen, mens denne varmer op. Dryp af på fedtsugende papir.

Anretning: Server suppen direkte fra gryden med sprød bacon og fritter ved siden af. Bræk stykker af fritterne, kom dem ned i suppen og drys med bacon.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Sukkertang falder ind under betegnelsen kelp, som er de tangarter, der historisk set har haft den største betydning som fødevarekilde for både mennesker og dyr.

Sukkertang tilhører brunalgerne. Tangen vokser på havdybder på mellem 1 og 30 meter. Høstningen foregår som bifangst ved traditionelt garnfiskeri i vores økologiske områder ved Læsøs nordkyst.

Den er smagsmæssigt top-interessant og kan bruges til virkelig mange ting i dit køkken
Sukkertangen indeholder det naturlige sødemiddel mannitol, der anvendes i sukkerfrie fødevarer, lightprodukter osv.
Vælger du den granulerede tang, har du et tangpodukt, der er meget enkelt at anvende. Granuleret tang kan drysses over stort set alle retter, den kan bruges sammen med panering, og den kan blandes i f.eks. müsli. Den kan også blandes i din bagemel.

Krav til opbevaring: Ingen specielle, bortset fra tørre omgivelse og af hensyn til risiko for at miste farve bør tangen beskyttes mod direkte sollys.

Holdbarhed: Fødevarestyrelsen godkender 3 års opbevaring, men tangens reelle holdbarhed er mindst 10 år uden kvalitetstab.

Anvendelse: Sukkertang kan anvendes supper, i salater, i varme retter og i granuleret form som drys og smagstilsætning. Det hvidlige overtræk, der opstår ved tørring, har en sødlig smag og betyder, at sukkertang er velegnet i kager, is og dessert. Hvis sukkertangen anvendes i hele bladplader, bør den koges mellem 10 og 20 minutter, da den ellers er for salt og sej.

Sukkertang (Saccharina Latissima) har en smuk og ravgylden farve og en mild, sød og saltet smag. Sukkertangen har fået sit navn da den udskiller et sødt-smagende stof kaldet manitol. Sukkertang indeholder også glutaminsyre, som er en aminosyre der giver den unikke umami-smag.

Vi bruger den flittigt i supper, salater, saucer, som drys på ægget og til masser af andre ting. Prøv også at riste små stykker sukkertang i smør eller olie på en varm pande, og du får de lækreste, sprøde tangchips.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?