Skræl pastinakker, kartofler, porre (gem 2/3 af porrerne til sej-fritterne), skalotteløg og hvidløg, og skær det hele ud i grove stykker. Smelt lidt smør og olivenolie i en stor tykbundet gryde, og sauter grøntsagerne deri, uden at de tager farve. Tilsæt 2/3 dele af sukkertangen, og krydr med salt og peber. Dæk med vand, og lad det simre i ca. 15-20 minutter. Tilsæt piskefløden, bring til kogepunktet, sluk og lad suppen trække under låg i 5 minutter. Blend suppen med en stavblender eller i en almindelig høj blender. Smag til med salt og peber. Er suppen for tyk, kan du justere med lidt vand.
Skyl den gemte 1/3 af porrerne grundigt og skær dem i rustikke strimler på langs. Del fisken i stykker på ca. 1-2 cm bredde og drys dem med salt og tang. Lad dem trække 5 minutter. Rør imens en lind dej af æg pisket sammen med hvedemel, til dejen får konsistens som tapetklister (til 1 æg bruges ca. 1/2 dl. mel). Vend fisk, porre og dej sammen. Steg i små klatter på en varm pande i godt med neutral olie. Steg kun på den ene side, og lad være med at pille for meget ved fritterne. De skal blive gyldne og sprøde. Når du fornemmer, at fritterne er ved at være flot gyldne, tilsætter du 3-4 små klatter smør, og sætter panden ind i en forvarmet ovn ved 225 grader i 5 minutter. Vend fritterne ud på en tallerken med stegesiden opad. Pas på, du ikke brænder dig på fedtstoffet.
NB. Hvis din pande ikke kan tåle at komme i en varm ovn, kan du vende fritterne ud på en bageplade med bagepapir i bunden, og sætte den i ovnen.
Server suppen direkte fra gryden med sprøde fritter ved siden af. Bræk stykker af fritterne, kom dem ned i suppen og drys evt. med det sidste sukkertang.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Sukkertang falder ind under betegnelsen kelp, som er de tangarter, der historisk set har haft den største betydning som fødevarekilde for både mennesker og dyr.
Sukkertang tilhører brunalgerne. Tangen vokser på havdybder på mellem 1 og 30 meter. Høstningen foregår som bifangst ved traditionelt garnfiskeri i vores økologiske områder ved Læsøs nordkyst.
Den er smagsmæssigt top-interessant og kan bruges til virkelig mange ting i dit køkken
Sukkertangen indeholder det naturlige sødemiddel mannitol, der anvendes i sukkerfrie fødevarer, lightprodukter osv.
Vælger du den granulerede tang, har du et tangpodukt, der er meget enkelt at anvende. Granuleret tang kan drysses over stort set alle retter, den kan bruges sammen med panering, og den kan blandes i f.eks. müsli. Den kan også blandes i din bagemel.
Krav til opbevaring: Ingen specielle, bortset fra tørre omgivelse og af hensyn til risiko for at miste farve bør tangen beskyttes mod direkte sollys.
Holdbarhed: Fødevarestyrelsen godkender 3 års opbevaring, men tangens reelle holdbarhed er mindst 10 år uden kvalitetstab.
Anvendelse: Sukkertang kan anvendes supper, i salater, i varme retter og i granuleret form som drys og smagstilsætning. Det hvidlige overtræk, der opstår ved tørring, har en sødlig smag og betyder, at sukkertang er velegnet i kager, is og dessert. Hvis sukkertangen anvendes i hele bladplader, bør den koges mellem 10 og 20 minutter, da den ellers er for salt og sej.
Sukkertang (Saccharina Latissima) har en smuk og ravgylden farve og en mild, sød og saltet smag. Sukkertangen har fået sit navn da den udskiller et sødt-smagende stof kaldet manitol. Sukkertang indeholder også glutaminsyre, som er en aminosyre der giver den unikke umami-smag.
Søl, også kendt som dulse, er en bemærkelsesværdig rødalge, der har vundet popularitet på grund af sin unikke smag og alsidige anvendelse i køkkenet. Denne tangtype vokser naturligt i de kolde, rene farvande omkring Irland, Norge og Island. Søl er kendt for sin langsomme vækst, hvilket gør den til en eftertragtet og værdifuld råvare.
Søl har fået kælenavnet "havets bacon" på grund af sin intense umami-smag, som træder særligt frem, når tangen steges. Den sprøde tekstur og dybe smag kan minde om stegt bacon, hvilket gør Søl til en fantastisk ingrediens i både vegetariske og klassiske retter. Udover at være stegt kan Søl også bruges som en smagsforstærker i supper, gryderetter og saucer, hvor dens naturlige bouillon-lignende intensitet bidrager til en kompleks og fyldig smag.
Søl er en utrolig alsidig tangtype. Den kan spises rå i salater for en frisk og saltet smagsoplevelse, tørres og knuses til et velsmagende krydderi eller steges sprødt som en delikat snack eller topping. Søl passer også perfekt som tilbehør til fisk, skaldyr eller som en unik ingrediens i vegetariske retter, hvor dens umami-smag kan erstatte animalske produkter.
Kommentarer og forslag til opskriften