
Fisk: Skær sværdfisken i bøffer, pensl dem med et tyndt lag olie og krydr med salt og peber. Grill bøfferne kortvarigt på begge sider til de lige har fået grillstriber og læg dem i et lille ildfast fad. Hak 1 skalotteløg og 1 fed hvidløg fint og sauter dem klare i lidt olie. Hak olivenerne groft og kom dem ved sammen med vin og kapers. Lad det koge lidt ind og rør smørret i. Fordel det over bøfferne og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i 15 min. Halver imens tomaterne og hak persillen groft. Tag fadet ud, vend tomater og persille i "fonden" og bag yderligere 5 min. (eller til fisken lige er mør, men ikke tør).
Couscous: Kog fonden op i en gryde og kom couscoussen i. Rør rundt og lad det lige koge op. Sluk for varmen, lad couscoussen trække på eftervarme i 10 min. til det er mørt og lad det efterfølgende køle lidt ned. Hak 1 skalotteløg, 1 fed hvidløg og de blandede krydderurter (fx persille, mynte og dild) fint. Pisk 4 spsk. olivenolie, 2 spsk. citronsaft, salt og peber sammen og vend det sammen med couscous, de 2 slags løg og krydderurterne. Lad det marinere 15 min. og smag til med citronsaft, salt og peber.
Server sammen med en græsk salat og tzatziki.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften