0
Taco med bagt kulmule og frijoles refritos på sorte bønner

Taco med bagt kulmule og frijoles refritos på sorte bønner

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

En mexicansk taco er en traditionel mexicansk madret, der består af en blød eller sprød majs- eller hvedetortilla, der er fyldt med forskellige ingredienser. Fyldet kan variere, men det inkluderer ofte sauteret eller grillet kød som oksekød, svinekød eller kylling, samt friske grøntsager som løg, tomater og koriander. Tacos serveres ofte med forskellige toppings som salsa, guacamole, ost og lime. Den mexicanske taco er kendt for sin autentiske smag og mangfoldighed af smagskombinationer, og den er en populær ret både i Mexico og internationalt.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

sorte  bønnerMexicansk krydderiblanding (stærk)zittauerløghvidløg
1 min.
Frijoles refritos (refried beans)

Pil alle hvidløg og løg. Tag halvdelen fra til salsa verde, og hak resten helt fint. Steg de hakkede løg og hvidløg på en pande eller i en sautépande i rigeligt god olie ved forholdsvis lav varme, indtil de er godt brune og karamelliserede uden at være brankede. Krydr undervejs med salt og peber. Tilsæt de drænede bønner og 1/2 af krydderierne. Mos bønnerne let med en grydeske. Lad retten simre for lav varme i 20-30 min. under jævnlig omrøring. Tilsæt eventuelt lidt vand og olie undervejs, hvis du synes, at retten bliver for tyk. Rør konstant rundt i bønnerne, da de har en tendens til at brænde fast i pandens bund. Hvis de alligevel er ved at  brænde fast, så lav et hul i bønnemosen i midten, og tilsæt mere olie, til bønnerne slipper igen. Tilsæt kun 1 spsk. olie ad gangen. Når bønnemosen har konsistens som tyk havregrød, er den klar.

grønne tomaterzittauerløghvidløgkorianderlime
15 min.
Mexicansk salsa verde

Del de sidste løg og hvidløg i rustikke stykker. Del chili i mindre stykker. (Hvis du ønsker en mildere salsa, kan du fjerne kernerne fra chilipeberen). Skær de grønne tomater i kvarte. Varm en lille gryde op, og tilsæt lidt olivenolie. Steg løg, hvidløg, chili og de grønne tomater i kvarte i 5-7 min., uden det tager for meget farve. Kom det hele i en blender, og blend med grofthakket koriander. Brug også korianderstilkene, men gem nogle blade til pynt. Kom nu godt med salt i, og justér evt. konsistensen med lidt vand. Smag til med limesaft. 

Majstortillas - nixtamalolivenolie, ekstra jomfrukulmulefilet uden skind
35 min.
Tlayuda & fisk

Forvarm ovnen til 225 grader.

Skær fisken ud i mindre stykker.

Placér tortillas på en bageplade med bagepapir. Smør et lag bønnemos ud over hver tortilla. Top hver tortilla med et stykke fisk, der er krydret godt med salt og det sidste krydderi. Dryp god olivenolie over både fisk og tortillas. Bag det hele i en forvarmet ovn ved 225 grader i 5-6 min., til fisken er gennemvarm, og tortillas er sprøde.

mesclun, mix salaterlime
45 min.
Anretning

Drys med salat og koriander og servér salsa verde og limebåde til. 

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?