0
Tacos med grillet kulmule og grov guacamole
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Grill
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Inden du går i gang:

Husk at vaske hænderne grundigt, inden du går i gang. Skyl derefter alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk også at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

kulmulefilet med skindcitronsaltsukker
1 min.

Grillen tændes.

Fisken duppes tør, og der rives lidt citronskræl over kødsiden sammen med lidt spidskommen, salt og en smule sukker. Lad fisken hvile køligt, til den skal grilles.

 

avokadorødløgtomatercreme fraiche 18%hjertesalatkoriander
10 min.
Grøntsager

Guacamole:
Løget pilles og hakkes fint. Den ene halvdel kommes over i en skål. 
Tomaterne deles i halve, og noget af saften klemmes ud af dem. Tomaterne går i stykker, og det skal de. Hak tomaterne mellemfint, og læg dem over i skålen til løget. 
Avokadoen halveres, stenen tages ud, og kødet skæres i mellemfine tern. Læg avokadoen over i skålen, smag til med salt, sukker samt evt. chiliflager, og dryp med citronsaft. Korianderen hakkes fint (det meste af stilken kan også bruges), og vendes sammen med guacamolen.

Salaten skylles, slynges tør og snittes mellemfint.

Creme fraichen smages til med spidskommen, resten af det finthakkede løg, salt, peber og evt. chilisauce.

 

20 min.
Fisken

Fisken pensles med olie og grilles på skindsiden, til kødet bliver uigennemsigtigt. Det tager 2-5 min., alt efter hvor effektiv din grill er, og hvor tykke fileterne er. Det er nemmest at grille fisk med en ”fiskevender”.

Tortillaerne varmes hurtigt over den direkte varme på grillen og lægges straks imellem to hårdt opvredne viskestykker - så forbliver de bløde. Umiddelbart inden servering deles tortillaerne i halve.

30 min.
Servering

Fisk og tortillas anrettes på et fad sammen med salat, guacamole og creme fraiche-dressing.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?