0
Tempeh i tomatsovs med spejlæg, kota og sprød salat
Sæson:
Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

pastinakker
1 min.
Kog rødder

Sæt en stor grydefuld vand over at koge, som hvis du skulle koge pasta. Husk et godt skud salt.

Skræl pastinakkerne og skær dem i store, grove stykker. Kog dem i vandet ca. 5-7 min. til de er møre.

Tempeh af ærtertomatpassatahvidløgæg
5 min.
Steg æg og tempeh

Snit hvidløgene super fint med en kniv.

Sæt en pande over ved mellem varme og tilsæt lidt olivenolie. Steg æggene til spejlæg og krydr med lidt salt. Tag æggene af panden og gem til servering.

Varm panden op igen og tilsæt lidt nyt olie. Skær tempeh i ca. 0,5 cm tykke skiver og steg dem gyldne på begge sider. Tilsæt hvidløg til panden og lad det stege med et minuts tid. Kom så tomatsovs på panden og lad det simre stille og roligt og koge lidt ind. Smag til med lidt salt.

hjertesalat
20 min.
Ordn salaten

Pluk salaten ud i blade - halvér de største.

Shichimi tôgarashiKota-ost
30 min.
Anretning

Anret pastinakkerne i en dyb tallerken. Kom tempeh og tomatsovs over, og spejlæg ved. Kom salatblade på siden og slut af med at smuldre osten henover retten og drys med krydderblandingen.

Bonusinfo

Denne tempeh består af gule og grønne flækærter. Den har naturligvis en genkendelig smag af ærter og er samtidig relativt mild, sød og rund i smagen i forhold til andre nordiske tempeh varianter. Med sine lette noter af hasselnød og champignon, er den en oplagt 'begynder tempeh' og egner sig til stort set alle former for tilberedning og måltider, uden at den vil dominere.

Tempeh af ærter bliver let syrlig og mere fermenteret i smagen ved opbevaring i længere tid på køl. Kan med fordel opbevares på frost, hvis man ønsker at bevare den milde smag (en blok på 300 g vil typisk tø op i løbet af et par timer).

Tempeh af ærter har et ret højt indhold af protein og kostfibre, som mætter.

Generelt om (Nordisk) Tempeh

Tempeh er et fermenteret planteprotein der smager lækkert, mætter godt og er nemt at tilberede. Det stammer oprindeligt fra Indonesien, hvor man har spist tempeh i hundredevis af år og nu er det begyndt at vinde udbredelse til resten af verden, som et super grønt alternativ til kød. 

Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY er fremstillet med omhu i Danmark - på traditionel indonesisk vis, for den bedste smag – altså 100% naturligt og uden brug af eddike, konserveringsmidler eller andre numre.

Det er selvfølgelig vegansk og der anvendes de bedste, økologiske råvarer.

Hvor traditionel indonesisk tempeh er fremstillet af sojabønner, så er Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY fremstillet af ærter, bønner, korn og hamp som er dyrket her i Norden.

Smagen af tempeh er karakteriseret ved sine champignon- og nøddeagtige noter, samt den umami eller ’velsmag’ der opstår som resultatet af den naturlige fermentering. Det betyder samtidig at tempeh er et levende produkt, der med tiden vil blive kraftigere i smagen (på samme måde som f.eks. ost - bare noget hurtigere). Derfor kan tempeh med fordel opbevares på frost, indtil det skal anvendes.

Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv, efter det er optøet. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen. Tempeh er i det hele taget virkelig alsidigt i anvendelse og kan indgå på forskellige måder i en lang række spændende, grønne og sunde måltider.

(Vidste du for øvrigt at ’De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima’ fra den danske Fødevarestyrelse anbefaler os at spise hele 100 g bælgfrugter om dagen? Lad Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY være din genvej til det...)

Tips til tilberedning:

Tempeh er enkelt og meget alsidigt i anvendelse. Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende som ingrediens i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen.

Skiver eller tern af tempeh kan simpelthen steges på en pande eller en grill, hvor de vendes til de er gyldne og sprøde. Brug dit foretrukne fedtstof til stegning og husk at smage til med salt og evt. andre krydderier. Tempeh kan imidlertid også ovnsteges, hvor det med fordel vendes i en marinade først, så det ikke tørrer ud. Prøv også at skære det i tern og put det i gryderetter. Og hvis du er ekstra modig og kreativ, så prøv evt. også at bruge tempeh i bagning eller det søde køkken?

Tempeh kan gøre det ud for den centrale del af måltidet, eller spises som tilbehør til salater og lignende. Når tempeh skal udgøre den centrale del af måltidet så beregn ca. 100 g tempeh per person – så bliver man fint mæt. Mindre kan selvfølgelig gøre det, hvis det blot indgår i måltidet som et tilbehør.

Velbekomme! 

Bonusinfo

Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?