0
Tex-Mex tortillas med spicy okse fajita og avokado

Tex-Mex tortillas med spicy okse fajita og avokado

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

HUSK AT SÆTTE BØNNERNE I BLØD DAGEN FØR! IBLØDSÆTTES I 1 LITER VAND PR. POSE BØNNER!

Kidneybønner: Kog kidneybønnerne i rigeligt saltet vand i ca. 30-40 minutter - sluk og lad dem trække i vandet til du skal bruge dem.

Fyld: Svits kødet i en gryde med lidt neutral olie. Når kødet er brunet godt og grundigt af tilsættes Fajita krydderierne (gem lidt til gulerods-avokadofyldet) som ristes med et minuts tid – krydr også med salt og peber. Kom tomat på og dræn og skyl de kogte kidneybønner med kold vand og tilsæt dem til kødetsaucen - kog i ca. 15-20 minutter til tomaten er kogt ind og det er en ret kompakt og ikke for våd masse. Smag det hele til med salt og peber.

Gulerødder & avokado: Riv gulerødderne på den grove side af et rivejern. Pil kødet ud af avokadoen og mos med en gaffel. Rør det sammen med det sidste fajita krydderi, lidt limesaft samt revet gulerødder og halvdelen af creme fraichen - smag til med salt, peber samt en smule sukker. Lad det trække 5-10 minutter.

Anretning: Varm tortillas på en brandvarm tør pande - eller endnu bedre vend dem på en (rødglødende) kogeplade lynhurtigt. (duer ikke på induktion og gas). Fyld wraps med avokado-gulerods fyld, kødsauce og et par klatter creme fraiche. Rul sammen og del dem i 2 hver.

Bonusinfo

Fajita indeholder:

25% Sød paprika, 15% paprikaflager, 5% oregano, 15% spidskommen, 10% chili, 10% urteboullion*, 10% hvidløg, 5% cayenne og 5% havsalt. 

*ASAs urtebouillon er vegetarisk og glutenfri. Den indeholder havsalt, maltodextrin, gærekstrakt, grøntsager og urter 7,8% (porre, persille, selleri, bukkehorn, løvstikke, gulerødder, pastinak, løg) soja sauce, gurkemeje og solsikkeolie.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?