0
Tlayuda med spejlæg, bønner og avocado
Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
25 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
avokadospidskålcashewnødderlimeovn
1 min.
Ordn det grønne

Start med at tænde ovnen på 180 grader over/undervarme.

Halvér avokadoen, og skær den ud i mundrette stykker.

Snit spidskålen super fint med en skarp kniv.

Hak nødderne groft med en kniv.

Skær limefrugten i både.

sorte  bønnerGryde
5 min.
Steg bønnerne

Varm en gryde op ved mellem varme, og tilsæt lidt olivenolie. Steg/varm bønnerne i 3-4 min., og mos dem gerne let med en gaffel. Smag til med salt og friskværnet sort peber.

æg
10 min.
Steg spejlæg

Sæt en pande over ved mellem varme, og steg æggene i en smule olie eller en klat smør. Lad endelig blommen være smilende. Krydr med lidt salt.

ovnMajstortillas - nixtamal
20 min.
Lun pandekagerne

Lun pandekagerne i 2-3 min. i ovnen, og hold dem lune under et klæde.

Sriracha sauce
25 min.
Anretning

Anret tlayuda ved bordet med bønner, kål, avokado og spejlæg. Kom chilisauce og lime over efter smag.

Velbekomme!

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?