0

Torsk med ærterisotto, mandler, mynte & Krystal Karl

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Hurtige fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

mandler
1 min.
Saltede mandler

Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Sæt gryden til side, og kom mandlerne i vandet. Lad dem salte i mindst 10 min., og gerne i 20 min. Kasser saltvandet, kom de afdryppede mandler på en tør pande. Rist ved medium varme i ca. 15 min., til de er gyldne, og har fået et lille lag hvid saltcoating. Lad mandlerne køle lidt af, og hak dem groft.

krystal karlhvidløgskalotteløgærter, frostmyntecitronsmør
5 min.
Forberedelse til risotto

Skalotteløg og hvidløg pilles og hakkes fint. Riv lidt citronskræl, og pres saften fra en citron. Kom ærterne i en sigte, skyl dem, og lad dem dryppe af. Riv osten fint. Skyl, pluk og hak mynte fint. Skær evt. smør i tern. 

krystal karlhvidløgskalotteløgærter, frostmynteArborio risottoriscitron
15 min.
Risotto

Kom lidt god olivenolie i en gryde, og tilsæt de hakkede skalotteløg og hvidløg, som sauteres, til de er klare uden at have taget farve. Krydr med salt og peber.

Ris tilsættes gryden med løg, og sauteres med i 1-2 min., til de er klare, igen uden at de tager farve.

Har du en sjat tør hvidvin stående, er det NU du skal tilføre et generøst skvæt (ca. 1/2 dl pr. kuvert du laver mad til).

Dæk derefter risene med kogende vand (eller hønse- eller grøntsagsbouillon), og kog stille og roligt, mens du rører i risene jævnligt. Tilsæt løbende mere vand/bouillon, efterhånden som væden absorberes af risene. Fortsæt, indtil risene er møre, men stadig har let bid (al dente). Det tager som regel 12-15 min. Det er vigtigt, at du rører et par gange undervejs, ellers brænder risottoen på.

Vend revet ost i risottoen. Rør forsigtigt i risottoen, mens den når op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen, og tilsæt nu evt. et par tern af smør, og rør rundt til smørret er absorberet.

Lad risottoen hvile i 5 min. under låg. Smag nu til med salt, peber, lidt citronsaft, lidt revet citronskræl (kun det gule) samt evt. mere ost. (Gem lidt revet ost til pynt).

Damp ærterne i en bredbundet gryde med låg i 1/2 dl vand, 50 g smør samt lidt salt. De dampede ærter og lagen, de er kogt i, moses sammen til en grov mos med yderligere en generøs klump smør (brug gerne en stavblender). "Ærtegrøden" tilsættes risottoen sammen med de hakkede, saltede mandler og finthakket mynte. (Gem lidt mynte og mandler til pynt).

Smag til igen. 

torskefilet med skind
30 min.
Fisk

Del fisken i mindre stykker, gerne 3 pr. person. Krydr fileterne med salt og peber, vend dem evt. i lidt rug- eller hvedemel, og steg dem på en medium varm pande i neutral olie eller smør. Steg dem primært på den ene side i ca. 2 min., til de er gyldne og sprøde. Tilsæt et par smørklatter, og vend fiskene, når smørret er bruset af. Steg videre, mens du hele tiden drypsteger ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i maximalt 1 min. Krydr igen med lidt salt og peber, før du serverer (brug gerne en god flagesalt som fx Læsø- eller Maldonsalt).

mandlermyntekrystal karlcitron
35 min.
Anretning

Som vist på billedet. Drys evt. med de sidste hakkede mandler, mynte samt revet citronskal og ost. 

Bonusinfo

Krystal Karl er en dansk ost fremstillet af 100% komælk. De økologiske køer græsser i det midtjyske kuperede terræn omkring Himmelbjerget, hvorfra mælken forsigtigt transporteres til det lille, lokale mejeri, hvor osten fremstilles under kyndig overvågning af den lokale ostemester. Osten fremstilles efter mejeriets lokale traditioner og den specielle mælkesyrekultur der frembringer den unikke krystallinske smagsoplevelse. De krystallerede proteiner opstår under modningen, men kan fra produktion til produktion variere i mængde. Krystal Karl modnes videre på GRAND fromages affinageri i mere end 12 måneder.

Krystal Karl er en UMAMI-BOMBE!

- og modnes så længe for at give den maksimale Umami smag. Dette medfører også små farvenuancer, lækre krystaller og varierende tørhed af osten.

Alt sammen med et formål: Maximal Umami!

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?