0
Tortilla med oksekød, salat, majs, mynte, tomatsalsa med avokado og cremefraiche

Tortilla med oksekød, salat, majs, mynte, tomatsalsa med avokado og cremefraiche

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Kød: Tag kødet ud af køleskabet en halv time før det skal grilles/steges. Gnid kødet med halvdelen af den medfølgende beef rub og lad det marinere i 10 min. Gnid kødet med lidt olie, og grill det på en varm grill (eller en grillpande) i ca. 2-3 min. på hver side. Tag kødet af panden, drys med godt salt og lad det hvile, mens resten tilberedes.

Tomatsalsa med avokado: Mos avokado sammen med limesaft og ¼ af rubben til en grov guacammole. Smag til med salt og peber. Fjern kernerne fra tomaterne og skær resten i små tern. Vend dem sammen med fintskåret rødløg og hakket mynte (gem noget mynte til tortillaerne). Smag til med salt og lidt sukker.

Majs: Fjern bladene og kog majskolben i rigeligt godt saltet vand i 12-15 min. Køl den let ned og skær majskernerne af.

Anretning: Lun tortillaerne efter anvisningen på emballagen. Skær kødet ud i så tynde skiver du kan. Rul tortillaerne sammen med salatblade, kødskiver, salsa, majskorn, cremefraiche og lidt mynte (se billedet). Rul tortillaen stramt omkring fyldet (pak den evt. i stanniol eller en serviet) og del hver tortilla i 2. Spis straks.

Fif: Er du til hot mad kan du med fordel drysse den sidste beef rub over retten, når du spiser.

South American beef rub indeholder: 1 del sort og 1 del rosa peber, 1 del sød paprika, 1/3 cayenne, 1/3 del oregano, 1/3 hvidløgspulver, 1/3 spidskommen.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

South American Beef Rub indeholder: urteboullion*, sød paprika, hvidløg, spidskommen, sort peber, oregano, cayenne og rosa peber. Alle ingredienser er økologiske.


*ASAs urtebouillon er vegetarisk og glutenfri. Den indeholder havsalt, majsstivelse,  gærekstrakt, vand, sojabønner, porre, persille, selleri, gulerod, bukkehornsfrø, løvstikke, pastinak, solsikkeolie, gurkemeje.

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?