0
Urtemos med røget makrel, kærnemælk og sprød grønt

Urtemos med røget makrel, kærnemælk og sprød grønt

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige fiskeretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

spisekartoflergulerødder
1 min.
Urtemos

Skræl kartofler og gulerødder, skær dem i grove stykker, og kog dem helt møre i en gryde med rigeligt salt i ca. 15 min.

Når grøntsagerne er møre, hælder du alt vandet fra, lader grønsagerne dampe lidt af, og moser det hele med et piskeris.

Smag til med en god sjat olivenolie, salt og friskkværnet peber.

radisermajroercitrondild
10 min.
Grønt

Skræl majroerne, og hak dilden, både stilke og blade, super fint med en skarp kniv. 

Halvér radiserne, og skær majroerne i tern.

Vend radiser og majroer med godt med fintrevet citronskal, lidt citronsaft, et par dråber olivenolie og godt med friskkværnet peber. Ingen salt!

Vend dilden løst op i mosen.

hel røget makrel
20 min.
Makrel

Fjern skindet på makrellen, og pluk kødet forsigtigt af det store rygben. Vær ekstra opmærksom omkring bugen af fisken, da benene her kan være små.

Gem kødet til anretning.

kærnemælk
30 min.
Anretning

Lige inden servering varmer du mosen godt igennem, tager den fra varmen, og vender kærnemælken løst sammen med. Pas på ikke at røre mos og kærnemælk helt sammen.

Anret mosen på en tallerken med stykker af makrel og det sprøde grønt på siden.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
855 kcal
Fedt:
64 g
heraf mættede fedtsyrer:
10,6 g
Kulhydrat:
36,3 g
heraf sukkerarter:
15,4 g
Kostfibre:
7,9 g
Protein:
31,4 g