0
Vaavishkaa med surdejs-fladbrød, æg, forårsløg og ris

Vaavishkaa med surdejs-fladbrød, æg, forårsløg og ris

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Iransk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Vaavishkaa eller Vavishka er en supernem iransk krydret kødsovs, der ofte er lavet på lammekød (her er dog brugt okse). Retten serveres med pocherede æg, og denne rustikke persiske klassiker serveres oftest med kogte ris. Er der noget til overs, så gør som iranerne og spis de opvarmede rester "skovlet" op med en smule fladbrød, evt. til morgenmad :-) YOM YOM DIDELDUM! 

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

ris, basmati
1 min.
Ris:

Kog risene efter anvisning på posen. Eller gør som jeg, og følg følgende vejledning: 

Jeg har nu +25 års erfaring som kok, og bilder mig ind, at jeg ved et eller andet om mad og også om at koge ris ;-) Men for nylig fik jeg dette fif fra min gode ven "Skovridderen", der har boet en årrække i Nepal. Han sagde: Skyl risene hurtigt i koldt vand. Kog imens rigeligt vand op med lidt salt i. Kom de skyllede ris i, når vandet koger. Læg låg på! Sæt uret, tik, tak - efter 8 minutter hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække i 5-10 minutter! Voilà! Perfekte fluffy ris HVER GANG!  

Jeg må indrømme, at jeg ikke har set mig tilbage siden, og koger nu ALTID mine basmati- eller jasminris efter denne metode! Tak Jesper! 

hakket oksekødVaavishkaa krydderiægforårsløgzittauerløgtomatpassata
5 min.
Vaavishkaa

Pil zittauerløg, og hak det så fint, du kan. Soigner forårsløg, og snit de grønne toppe, så fint du kan. Del den lyse del i mundrette stykker.

Varm en bredbundet gryde eller pande (med tilhørende låg) op til høj varme. Kom en generøs mængde olie på, og brun kødet godt af. Tilsæt de hakkede zittauerløg, de skårne forårsløg (gem lidt af de grønne toppe til pynt) samt 2/3 af krydderiblandingen. Krydr med salt, kom tomatsauce på, og lad retten simre, så længe du har tid. Minimum 15 min., men gerne mere. Smag retten til med salt, peber og lidt sukker. Slå æggene ud i kødsaucen, og kom låg på. Lad nu æggene simre med under låg i 3-4 min., til de har sat sig, men blommen stadig er "runny".

pizzadej - på surdej
20 min.
Fladbrød:

Tag gerne dejen ud af køleskabet 30 min., før du skal bruge den. Del hver dejkugle i to, og rul dem ud i lige knap 0,5 cm tykkelse på et godt melet bord. Bank overskydende mel af, og pensl dejen med god olivenolie. Bag/steg dem 1 af gangen på en tør pande ved medium høj varme i 3-4 min. på hver side. Drys med lidt god flagesalt og det sidste krydderi, og dryp evt. med lidt ekstra olivenolie.

NB. Brødene kan også bages i en meget varm ovn (250 grader) og gerne direkte på en bagesten eller -stål. 

creme fraiche 18%
35 min.
Anretning:

Som vist på billedet drysset med de sidste forårsløg. Server ris og creme fraiche i skåle på siden.

Bonusinfo

Vaavishkaa krydderi indeholder:

75% gurkemeje, 20% sort peber, 5% cayenne

Bonusinfo

Vores økologiske pizzadej på surdej er lavet på 100% italiensk Tipo 00 og durummel. Dejen er fermenteret med surdej og er koldhævet i minimum 24 timer før den pakkes. 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?