0
Vietnamesiske friske ruller med Nước Chấm og sprød lange

Vietnamesiske friske ruller med Nước Chấm og sprød lange

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Jeg er absolut ellevild med friske vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller, som mange kalder dem, da de netop er lavet af rispapir. Man fylder rispapiret med lækre, sprøde, fintskårne grøntsager, masser af friske krydderurter, kød, kylling, fisk eller skaldyr samt gode cremer, dips eller dressinger. Ruller dem sammen som en forårsrulle, og serverer dem sammen med en eller flere lækre dips.

I min familie synes mine børn, at det er en fest, hver gang vi skal have disse ruller. Vi plejer bare at sætte det hele på bordet i en masse små skåle og fade, og så er der ellers dømt rul-selv-ruller.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

jasminris
1 min.
Kogte ris:

Kog risene efter anvisning på posen. Eller gør som jeg, og følg følgende vejledning:

Jeg har nu +25 års erfaring som kok, og bilder mig ind, at jeg ved et eller andet om mad og også om at koge ris ;-) Men for nylig fik jeg dette fif fra min gode ven "Skovridderen", der har boet en årrække i Nepal. Han sagde: Skyl risene hurtigt i koldt vand. Kog imens rigeligt vand op med lidt salt i. Kom de skyllede ris i, når vandet koger. Læg låg på! Sæt uret, tik, tak - efter 8 minutter hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække i 5-10 minutter! Voilà! Perfekte fluffy ris HVER GANG!

Jeg må indrømme, at jeg ikke har set mig tilbage siden, og koger nu ALTID mine basmati- eller jasminris efter denne metode! Tak Jesper!

nam pla (fiskesauce)limegrøn chilirød chili
2 min.
Nước Chấm dippingsauce:

Rør fishsauce og limesaft sammen med samme mængde vand, som der er væske. Tilsæt 1-2 spsk. rørsukker, og rør til det er opløst. Fintsnit chili og hvidløg, og kom begge del i dippingsaucen. Lad den trække til senere.

Fif: hvis du kan lide dippingsaucen hot, så lader du bare kernerne blive i chilien. Skal den være mere mild, kan de skæres fra og kasseres. 

langefilet
5 min.
Fisk del 1:

Skær fisken ud i mindre stykker (fx 6 pr. person). Vend fiskestykkerne med 1/3 af Nước Chấm dippingsaucen, og lad dem trække i 5-10 min.

korianderagurkgulerod
10 min.
Gulerod, agurk & koriander:

Skræl og skær gulerod i så fine strimler som muligt (her kan man med fordel anvende et mandolinjern).

Skær agurk i fin julienne  - brug også her gerne et mandolinjern.

Skær den nederste 1/3 af korianderstilkene, og kassér disse.

Kom hver ting i individuelle skåle.

langefilet
20 min.
Fisk del 2:

Vend fiskestykkerne i lidt maizena, kartoffelmel eller almindeligt mel.

Friter dem i en lille friture, eller steg dem i rigeligt olie på en pande, til de er sprøde og gyldne.

Kom den sprøde fisk på fedtsugende papir.

Drys med lidt fint salt.

peanutsVietnamesisk rispapir / Bánh tránglime
35 min.
Anretning:

Kom rispapir på en tallerken, og sæt en stor skål med lunt vand foran dig (den skal være stor nok til, at du kan dyppe rispapiret deri).

Kom den stegte fisk, gulerødder, agurk, krydderurter og resten af Nước Chấm dippingsauce i skåle.

Dyp nu ét stykke rispapir i det varme vand. Kom det på en tallerken, og fordel lidt fyld i midten - drys med lidt peanuts. 

Læg fisk og fyld lige under midten af rispapiret, uden at det når helt ud til kanten. Fold nu siderne ca. 2 cm ind om fyldet, og fold så bunden ind over de overlappede sider. Nu skal der blot strammes op ved at rulle den resterende del stramt op. Lav alle de ruller du kan, og lige inden servering halverer du dem med en skarp kniv.

Servér limebåde samt kogte ris i små skåle til. NB. Risene skal ikke fyldes i rispapiret.

Alternativt kan du stille det hele på bordet, og lade familien lave "saml selv", det er rigtig hyggeligt og sjovt.

Dyp i Nước Chấm dippingsauce.

 

Bonusinfo

Se på illustrationen her hvor nemt det er at rulle en frisk vietnamesisk forårsrulle. Rispapiret dyppes først hurtigt i et fad med lunt vand.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?