0
Vitello tonnato på skipjack tun og ansjoser med smørmørt oksebryst, salat & focaccia

Vitello tonnato på skipjack tun og ansjoser med smørmørt oksebryst, salat & focaccia

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Italiensk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Vitello tonnato er en af de ældste og mest traditionsrige retter i Piemonte, og tilberedningen varierer fra husmor til husmor. Nogle steger kødet rosa med sennep, andre koger kødet.

Allergener:
Tun, Ansjoser, Mælk, Æg, Gluten

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
sous vide oksekød
1 min.
Kød:

Skær ultratynde skiver af kødet, og fordel det i et lag på et fad eller på tallerkener. Gem kødsaften/fedtstoffet i posen til senere. Krydr kødet med lidt fint salt og peber på skærefladen. Lad fadet med kød stå ude ved stuetemperatur til senere.

ansjoserparmigiano reggiano (Parmesan)kapershvidløgæg
5 min.
Tunsauce:

Metode 1 - blender:
Kom tun og ansjoser inkl. al olien derfra i en blender sammen med hvidløg, æggeblommer (hviderne skal ikke bruges), halvdelen af kaperserne, 2/3 af parmesanen samt lidt lys eddike og saften fra kødet. Blend til en glat sauce med lidt god olivenolie. Er saucen for tyk, kan den evt. fortyndes med lidt vand. Smag til med masser af sort peber og salt.

Metode 2 - morter:
Kom tun og ansjoser inkl. al olien derfra i en morter sammen med finthakket hvidløg, og stød det til en homogen masse. Kom æggeblommerne (hviderne skal ikke bruges), halvdelen af kaperserne, 2/3 af parmesanen, lidt lys eddike og saften fra kødet i morteren, og arbejd det hele sammen til en glat sauce med lidt god olivenolie. Smag til med masser af sort peber og salt.

Fif: Er der tunsauce i overskud, så gem den endelig et par dage. Prøv så at vende grillede eller dampede grøntsager deri, eller vend gode sprøde salater deri til en lille sidesalat.

rosmarinpizzadej - på surdej
10 min.
Focaccia:

Pak forsigtigt dejen ud. Kom den på bageplader med bagepapir, og tryk den flad til brød, der er ca. 1/2 cm høje. Lav 15-20 små fordybninger med fingrene i dejen, og fyld dem med et generøst skud olivenolie. Drys med groft salt og plukkede grofthakkede rosmarinblade (gem lidt rosmarin til pynt).

Lad gerne dejen hæve i 10 minutter. Har du god tid, så gerne længere - helt op til 2 timer er fint. Tænd ovnen på 225 grader, og bag brødene i 10-15 min., til de er sprøde og gennembagte.

Batavia salat
25 min.
Salat:

Skyl og del salaten i mundrette stykker, og vend den evt. med lidt lys eddike, salt, sukker og peber.

30 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Krydr kødet med salt og peber på skærefladerne, og fordel tunsaucen over retten. Riv det sidste parmesan over og drys med kapers. Dryp til sidst lidt olivenolie over, og kom evt. lidt rosmarin ved.

Server lun focaccia til retten.

Bonusinfo

ANSJOSER ALLE KAN LIDE

Delikate ansjoser fra Pujado Solano og Grøndals. Bæredygtige ansjoser fra Spanien er ren umami og sunde fedtsyrer. Traditionelt fisket med netfangst i Biscayen og pakket i BPA-fri dåser.

UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER

Ansjoserne fra Pujado Solano er en bæredygtig umamibombe. De fede, smagfulde fisk bliver renset, saltet og marineret efter en hemmelig opskrift fra Milagros Solano, en af grundlæggerne af virksomheden. De er mindre salte og mere fyldige end de ansjoser man normalt får, hvilket er en tradition i området, hvor de er fisket og fremstillet. Fiskene er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves før, man tror på den. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?