0
Wrap med varmrøget laks, rød peberfrugt og dukkah

Wrap med varmrøget laks, rød peberfrugt og dukkah

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Klargøring til wrap: Hak purløg. Fjern stenen fra avokadoerne og skær frugtkødet ud i små "lameller". Skyl og tør salaten. Skyl peberfrugten og skær den i tynde ringe. Pluk laksekødet - kasser skindet.

Samling af wraps: Lun tortillaerne efter anvisningen på emballagen. Smør et lag creme fraiche på hver tortilla (fra kant til kant), fordel purløg derpå og drys med dukkah. I midten lægges plukket laks og der toppes med salat, peberfrugt og avokado og krydres godt med salt og peber. Stram wrappen op og lad den hvile i et par minutter - del hver wrap i 2 og server straks.

Fif: Rør evt. resterende creme fraiche og dukkah sammen og brug som ekstra dyppelse.

Om dukkah: Dukkah er en lækker krydderiblanding, der stammer fra Egypten, hvor den typisk bruges som drys på supper, i salater eller til at dyppe olievædet brød i.

Sådan laver du din egen dukkah:

150 g hasselnødder (pillede med skind)

75 g solsikkekerner

3 tsk fennikelfrø

2 spsk spidskommen

2 spsk tørrede grønne peberkorn (eller hvide, som et alternativ)

5 spsk korianderfrø

3 spsk sesamfrø

1 tsk nigella frø

1 tsk havsalt

2 tsk paprika

Kom en solid jernpande på komfuret og varm den godt op. Kom fennikelfrø på og rist dem i ca. 30 sekunder. Tilsæt spidskommen og rist i yderligere 30 sekunder eller indtil de begynder at poppe. Tilsæt nu peberkorn, spidskommen og korianderfrø på panden og rist videre indtil også de begynder at poppe. Pas hele tiden på det ikke brænde men kun bruner. Kom det hele i en skål eller morter. Reducer varmen til lav og kom nu sesamfrø, nigella frø og solsikkekerner på panden og rist videre mens du svinger panden eller rører deri - fortsæt indtil sesam og solsikkekernerne er gyldne. Rist hasselnødderne i ovnen ved 150 grader i 12 minutter og gnid derefter hasselnødder mellem håndfladerne for at få den brune hinde af, som kasserers. Kom nu alt i en morter og knus det hele til et mellemfint granulat - Et Voilas - så er der DUKKAH som er en fantastisk Egyptisk krydderblanding der kan peppe enhver jævnt kedelig ret op til nye højder.

Bonusinfo

Dukkah krydderiblanding indeholder: 20% HASSELNØDDER, 20% SESAMFRØ, 10% KORIANDERFRØ, 10% SPIDSKOMMEN, 10% SORT PEBER, 10% CAYENNE, 10%KANEL, 10%SALT 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?