0

Braiseret rødkål med bacon, rødvin og vinterkrydderier (4-6 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Trim kålen, fjern stokken og skær bladene i mellemstore tern, ca. 1½ cm2. Skær baconen i 1 cm brede stykker på tværs af skiverne, hak løget og skær æblet i små tern. Varm olien op i en tykbundet gryde og sauter bacon og løg gyldent deri. Kom kålen ved ad 2 omgange, og rør godt mellem hver gang, så kålen bliver vendt godt rundt i fetdstoffet. Kom så æbletern, 1 dl vand og resten af ingredienserne i, krydr med salt og peber og lad kålen braisere halvt tildækket ved lav varme i 45-60 min. – kålen skal være mør, krydderierne haft tid til at udfolde sig og væden næsten være kogt væk. Server fx til frikadeller, en god flæskesteg eller en hakkebøf.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.