Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en gryde med vand over at koge.
Skræl kartoflerne, skær dem i 1 cm. tykke skiver og kog dem møre i ca. 10 min. Sigt efterfølgende vandet fra.
Hak porren groft og overfør til en stor gryde med 1 spsk. olie pr. person.
Steg porren ved middelhøj varme i ca. 5 min. ved jævnlig omrøring.
Skær fisken i mundrette stykker og krydr dem godt med salt.
Hæld bouillonen, fløden, ærterne og 2 dl vand pr. person i gryden med grøntager og få det op at simre.
Kom fisken og kartoflerne i suppen og lad det simre i ca. 2-3 min., indtil fisken bliver hvid og begynder at flage.
Hak persillen groft.
Smag suppen til med citronsaft, salt og peber.
Lige før servering, tilsættes persillen.
Fordel suppen i skåle.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()