
Salat: Kom bulguren i en skål og hæld kogende vand over til det dækker med ½-1 cm. Lad bulguren hvile til al væden er suget op. Tjek at den er mør og lad den køle af. Skær tomater, agurk og den rensede peberfrugt i tern – du kan med fordel skrabe kernerne ud af tomat og agurk, så salaten ikke bliver for våd. Hak rødløget og det ene fed hvidløg fint. Klip abrikoserne i små stykker med en saks og hak persillen fint. Vend alle grøntsagerne, abrikoserne og persillen sammen med bulguren og tilsæt lidt olie. Smag til med citronsaft, salt og peber. Lad salaten trække tildækket ved stuetemperatur mens bøfferne tilberedes.
Bøffer: Start med at lave krydderurteolien af dilden, 1 fed hvidløg og lidt olivenolie (kan med fordel laves i en foodprocessor). Dup bøfferne tørre, pensl dem med et tyndt lag krydderurteolie og krydr med salt og peber. Læg dem på grillen over middel varme – eller på (grill)panden – og giv dem ca. 2 min. på hver side afhængig af tykkelse - til de er let rosa. De kan nemt blive tørre, så pas på ikke at give dem for meget! Læg dem på et fad, dryp resten af krydderurteolien over og server straks.
Server sammen med grillede majskolber (½ til hver) og godt groft brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften