Kogelage til kogt torsk:
• 3 liter vand
• 3 spsk. salt
• 1 spsk. sukker
• 1 dl lys lagereddike
• 5 laurbærblade
• 2 spsk. letknuste hele peberkorn
Kog alt undtagen eddike i 5- 10 minutter, sluk og tilsæt eddike.
Hel kogt torsk i stykker: Skær den rensede torsk i skiver på ca. 5-6 cm tykkelse. Bring kogelagen op til kogepunktet og tilsæt torskestykkerne. Lad gryden komme tilbage til kogepunktet, UDEN at den kommer i kog - og tag nu gryden fra varmen. Lad torsken trække i lagen i 6-8 min. under tætsluttende låg. Skum kogelagen af før fisken tages forsigtigt op med en hulsigte eller lign.
Hel kogt torsk: Vil du koge torsken i hel tilstand følger du blot ovenstående anvisning, MEN lader du den simrer ved lavt blus i 5 minutter - hvorefter du slukker og lader den trække i 10-12 minutter inden den anrettes.
Baconsmør: Bacon skæres i små tern og ristes helt sprødt på en pande ved medium varme. Når det er sprødt, hældes fedtet fra panden og der tilsættes 100 g smør. Når det er smeltet hældes bacon og smør i en lille porcelænsskål – der stilles varmt indtil det skal serveres.
Rødbeder: Skær rødbederne i små tern af ca. 3x3 mm.
Hakket æg: Kog æg i 8-9 minutter, køl og pil dem - og skær dem i små tern.
Peberrod: Riv eller skrab et stykke peberrod – rør det med et par dråber citronsaft eller eddike – så det ikke oxiderer.
Anret alle garniturer i små skåle som sættes på bordet sammen med torsken.
Sennepssaucen: Smelt 50 gram smør i en, gerne tykbundet, kasserolle, tilfør hvedemel og bag det igennem i et minuts tid ved jævn varme, imens det bruser let uden at det tager farve. Tilsæt nu mælken, først det halve - lad det koge igennem mens du pisker heftigt så alle klumper røres ud - kog det i et minuts tid mens du hele tiden pisker, nu mere moderat - tilsæt det sidste mælk og pisk igennem igen og tilsæt så fløde og lad det koge et par minutter. Smag saucen til med salt, hvid peber. Tilsæt til sidst fiskesennepsmel, start med 3 spsk. Og juster selv efter din smag. (fiskesennepsmelet kan med fordel røres op med lidt vand inden det kommes i saucen)
Server kogte hvide kartofler til torsken – gerne af en god velsmagende sort og evt. aspargeskartofler
Hvorfor spiser vi nytårstorsk?
Der er stadig mange, som spiser torsk nytårsaften, selvom den har fået konkurrence af andre retter. I den katolske tid var fisk en fastespise. Og eftersom adventstiden var en faste- og bodstid kunne fisken få en naturlig placering på menuen her. Også efter reformationen har man mange steder spist fisk som én af retterne i julen. I 1700- og 1800-årene begynder man imidlertid at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag, måske som en modvægt til al den fede julemad, uden at der skal lægges katolske over- eller undertoner i det.
Grov Fiskesennep indeholder:
65% gule sennepsfrø, 30% brune sennepsfrø og 5% gurkemeje
Kundekommentarer ()