0

Kølle af sommerbuk med smørristede nye kartofler i ramsløg og smør samt sauteret forsommergrønt og ærteskum (6-8 pers.)

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Buk: Brun køllen af i en stegegryde med salt og peber, læg den i et ovnfast fad og hæld vand, eddike og 2 dl fløde ved. Sæt kødet i ovnen ved 200 grader og steg 1-1½ time, eller til stegetermometret viser 63°C. Si væden fra kødet over i en kasserolle og lad køllen hvile tildækket i 15 min. Tilsæt resten af fløden, jævn med maizena og smag til med salt og peber. Skær kødet i skiver lige inden servering og drys med en smule salt.

Grønt: Rens grøntsagerne og skær dem i ensartede mundrette stykker. Varm lidt olie op i en wok eller dyb pande og sauter dem netop møre, 4-6 min. Cherrytomaterne skal dog kun lige vendes med på panden til sidst.

Kartofler: Skrub kartoflerne godt og kog dem møre i velsaltet vand. Smelt 75 g smør i en stor dyb pande og lad det bruse af. Kom kartoflerne ved, krydr med salt og peber og rist til de er let gyldne. Snit ramsløgene i tynde strimler og vend dem i kartoflerne 2 min. inden servering.

Skum: Kom ærter og mælk i en gryde og varm op til simrepunktet. Tag det straks af varmen og hæld det over i en blender. Kør massen så glat som muligt og sigt det til sidst igennem et klæde. Rør 35 g smør i og smag til med salt og peber. Kom igen blandingen i blenderen og lad den køre til det er skummet godt op. Server straks...

Server med lidt godt groft brød og evt. en sprød grøn salat til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Ramsløget findes helt naturligt i mange danske skove, typisk fra midt marts til maj. Vi kan vi derfor kun anbefale, at du stikker et smut i skoven og plukker ramsløg til et par omgange mere, når du har spist denne portion. Du kan både bruge bladene og selve løget, som gror under jorden.

Ramsløg gror oftest som store, brede områder i bunden af særligt løvskov, men du kan også være heldig at finde dem i parker. Ramsløg kan godt lide, at jorden er fugtig. Pluk forsigtigt de blade du skal bruge, så der både er nok til andre og til næste år.

OBS!! Vær opmærksom på, at ramsløget kan forveksles med den giftige liljekonval, høsttidløs og dansk arum. Ramsløget kan dog genkendes på både smagen og den kraftige duft af hvidløg, som ingen af de andre planter har. Er du i tvivl, så lad dem stå.