
Kylling: Pluk krydderurterne (fx basilikum, persille og purløg) og hak dem fint. Rør dem sammen med lidt olivenolie, salt og peber og gnid marinaden godt ind i kødstykkerne. Lad dem trække køligt i MINDST 1 TIME - men gerne i længere tid. Vikl en skive parmaskinke om hvert kødstykke, læg dem på en bageplade med samlingen nedad og bag dem i en 200 grader varm ovn i 10-15 min. til de lige netop er møre.
Salat: Kog rødbederne, gnid skindet af og skær resten i tern. Lad dem køle af og snit imens æblerne i samme størrelse tern. Dressing: Pres hvidløgene og rør dem sammen med tahin, citronsaft, olivenolie og en smule vand. Rør halvdelen af sesamfrøene i og smag til med salt og peber. Vend rødbedeternene i dressingen, smag til og anret på et fladt fad. Hak persillen groft. Drys æbletern, persille og de resterende sesamfrø over lige før servering.
Server sammen med ovnbagte kartoffelklodser, en sprød grøn salat og godt groft brød.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften