
Fisk: Rens svampene og hak dem fint. Smelt 25 g smør på en pande, tilsæt svampe, krydr med lidt salt og peber og rist dem gyldne. Kom dem i en skål og rør kastanjepuré, ¼ bundt finthakket persille og saften fra ½ citron i og rør det godt sammen. Læg fileterne op på række, krydr dem let med salt og peber og fordel svampekastanjemassen derpå. Rul fileterne sammen om fyldet og læg dem i et ovnfast fad. Smelt de resterende 25 g smør, pensl rullerne med det og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i 12-15 min. til fisken lige er mør. Drys med resten af persillen og server straks.
Kompot: Skrub kartoflerne godt og kog dem møre i letsaltet vand. Hak rødløgene fint, klip purløgene i 3 mm små stykker og hak dilden. Pisk honning, ¾ dl olivenolie, fintrevet skal af ½ citron, salt og peber godt sammen og smag til med citronsaft. Knus de varme kartofler let med en gaffel, vend dem sammen med rødløg, purløg, dild og dressing, saml det hurtigt med gaflen og smag til.
Server sammen med en stor skål grøn salat med fx friske æbler, ærter, snittet forårsløg og feta og et stykke godt brød.
Den brune champignon minder om den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften