
Mayonnaise: Skær chilien i små tern og hak basilikummen fint. Rør begge dele med mayonnaise, 1 fed presset hvidløg, salt og peber og smag til.
Salat: Del cherrytomaterne i to. Halver avokadoen, fjern stenen og skær frugtkødet i tern. Vend de to ting forsigtigt sammen og anret i et fad. Hak rødløget fint og drys det henover. Dryp med balsamico og 1-2 spsk. olivenolie og krydr med salt og peber.
Fisk: Lav først en pasta: Kom 2 fed hvidløg, de tørrede chilier, salt, peber og lidt olie i en foodprocesser og kør det ensartet. Tilsæt grofthakket koriander og persilletop og kør et par omgange – pastaen må ikke blive for fin. Smør tunbøfferne godt ind i pastaen og lad dem trække et par minutter. Varm en pande rigtigt godt op, læg bøfferne på og top med lidt mere krydderpasta. Pres en halv citron henover og lad tunen stege 2-3 min. på den ene side Vend bøfferne, top igen med mere pasta og pres den anden halve citron henover. Steg yderligere 1-2 min. Vend dem hurtigt over på den anden side og tag dem af varmen. Bøfferne skal i alt have 3-4 min. (afhængig af tykkelse), så de bevarer den rå kerne.
Server tunbøfferne sammen med små bagte kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften