Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Snit løg, så fint du kan. Skær chili i lange tynde strimler, og kom begge dele i en skål. (Brug også chilikernerne, hvis du kan lide det ekstra kick, det giver.) Kom lidt fint salt ved, og knug det godt ind i løgene. Hæld 1/2 dl lys eddike over, og vend rundt. Efter 5 minutter tilsættes sukker til en tilpas sur/sød smag.
Rør cremefraiche med chipotle-krydderiet.
Fjern de yderste blade på spidskålen, og del den i kvarte. Skær stokken væk, og snit resten så fint, du kan. Pluk koriander i blade med lidt af stilken på, og kom dem i iskoldt vand til senere.
Rør en tyk dej af 1 dl hvedemel, 1 tsk. bagepulver (kan udelades), 1/2 tsk. salt og 1,5 dl vand. Skær fisken i ca. 2 cm brede strimler, og krydr dem med salt og 2/3 af den mexicanske krydderiblanding. Vend strimlerne i lidt hvedemel, og derefter i den tykke dej. Friter dem, til de er gyldne og sprøde. Du kan også stege dem på en stor, dyb, varm pande/gryde i masser af neutral olie (mindst 1 cm - men gerne 2-3 cm olie.). Fisken steges primært på den ene side i 3-4 min., til den er pænt gylden, hvorefter den vendes og steges, til den er sprød og gylden på den anden side også. De friterede fisk afdryppes på fedtsugende papir, og drysses med lidt fint salt.
Fif: For en mindre kompliceret og sundere version kan man i stedet ovnbage den krydrede fisk i en 200 grader forvarmet ovn i 8-10 min., til den nemt deler sig i flager. Her skal fisken altså ikke vendes i mel og dej.
Varm tortillas én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem direkte på en rødglødende kogeplade lynhurtigt. (Duer ikke på induktion og gas). Hold dem lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.
Som vist på billedet med den rå snittede kål, koriander, syltede løg og chipotle-dressing. Drys evt. med den sidste 1/3 af krydderiblandingen ved bordet.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften