
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove tern, og vend dem med lidt olivenolie og salt og peber.
Skær tomaterne i tykke skiver.
Bred tomaterne ud på én bageplade og kartoflerne på en anden. Sæt tomaterne over kartoflerne i ovnen.
Bag tomaterne i ca. 15 min., til de har taget lidt farve og smidt vandet, og kartoflerne i ca. 25 min.
Bemærk, hvis du laver mad til 1-2 kuverter, kan du sagtens bage tomater og kartofler på den samme plade.
Skyl spinaten grundigt, rib bladene af stilkene, og snit dem fint med en skarp kniv.
Skær æblet ud i små tern.
Rist nødderne på en tør pande, til de har taget lidt farve og hak dem derefter groft.
Vend spinat, æbler og nødder sammen i en skål, og tilsæt et par dråber olivenolie.
Mos kartoflerne groft med en gaffel eller et piskeris, når de er møre, og vend dem sammen med harissapaste. Smag til med salt og peber.
Anret en god skefuld yoghurt i en dyb tallerken, og kom den krydrede mos, bagte tomater og spinatsalaten ved.
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften