0
Middelhavs-mørksej med grov tomat/peberfrugt-tapanade, baslilikumsalat og hasselback kartofler

Middelhavs-mørksej med grov tomat/peberfrugt-tapanade, baslilikumsalat og hasselback kartofler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.  

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten. 

 

Læs hele opskriften grundigt igennem, inden du går i gang med at lave maden.

Ovnen forvarmes til 200 grader

 

mørksejfilet uden skindlidt sukkersalt & peber
1 min.
Fisken saltes.

Fisken duppes tør, skæres i portionsstykker, og drysses let med salt og evt et nip sukker overalt.  Lad stå og trække.

bagekartoflerolivenolie, ekstra jomfru
5 min.
Kartoflerne laves og sættes i ovnen.

Bagekartoflerne deles på langs, så du får to aflange dele.

Skær' en masse snit 2/3 ned i kartoflerne, som vist på billedet.
Du kan evt. sætte kartoflerne mellem to tynde skærebrætter eller noget andet, så går det hurtige med at snitte, uden at skære helt igennem kartoflen.

Kartoflerne duppes forsigtigt tørre og pensles rigeligt med god olivenolie.
Du kan også lægge en smørklat på toppen af hver kartoffel, for at de bliver ekstra sprøde.

Krydr' med peber og sæt dem på bagepladen.  De skal ikke røre ved hinanden.

Kartoflerne sættes i ovnen og bages til de er møre indeni - omkring 20 minutter.

grøn peberfrugttomaterløgbasilikum
10 min.
Tomat/peberfrugt-tapanaden laves.

Start med at smørre det ildfaste fad til fisken med olivenolie, og sæt det ind i bunden af ovnen for at forvarme.

Løget hakkes groft.

Peberfrugten skæres i tern på omkring 2x2 cm.

Tomaterne skæres i mundrette, rustikke stykker.

Basilikumbladene snittes fint. Gem evt et par hele blade til pynt. 
Den møre del af stilkene snittes fint, og gemmes for sig.

Løgene og peberfrugten steges i god olivenolie til løgene bliver klare.  

Skru op for varmen og tilsæt tomaterne.  Lad stege til vandet fra tomaterne er kogt ind, og tilsæt så en lille spiseske balsamico pr. person sammen med basilikumstilkene.

Lad balsamicoen koge væk, og smag så til med salt, sukker og peber.

Panden tages fra varmen.

20 min.
Fisken toppes med tapanaden og bages.

Fisken lægges i det forvarmede fad, dryppes med olivenolie, og tapanaden fordeles ovenpå fisken.

Fadet sættes i ovnen og bages til fisken lige er gennemvarm, og kan flages let med en gaffel - omkring 10 minutter.

hjertesalatbasilikumolivenolie, ekstra jomfrusalt & peberbalsamico
25 min.
Salaten laves

Mens fisken bager, skæres hjertesalaten i rustikke stykker og kommes over i en skål.

Salaten vendes sammen med basilikummen, olivenolie og balsamico og krydres med salt og peber. Salaten anrettes på et fad. 

30 min.
Anretning

Fisken og kartoflerne anrettes sammen med salaten.

 ~ Velbekomme ~

 

 

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?