0
Mørksej på spinat-tomatpasta i flødecreme

Mørksej på spinat-tomatpasta i flødecreme

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Italiensk
Allergener:
Æg, Hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader og smør et ildfast fad, der kan rumme både pasta og fisk.
  2. En stor gryde saltet vand sættes over at koge til pastaen.
  3. Spinaten skylles grundigt og slynges tør.
    Tomaterne skylles og deles i halve.
    1-2 fed hvidløg pr. person hakkes fint.
    Courgetterne skylles og skæres i lidt store, mundrette stykker.
  4. Fisken duppes tør og skæres ud i portioner. Drys med salt.
  5. Pastaen koges til den er al dente, drænes og hældes tilbage i gryden. Vend spinaten ned i den varme pasta og vend flødeosten ned i også. Drys med salt og peber.
  6. Courgetterne steges ved hård varme i olie på en pande. De må gerne branke lidt i hjørnerne. Når de er næsten færdige tilsættes det hakkede hvidløg og steger med et minuts tid. Smag til med salt og masser af peber, og hæld courgetterne over i gryden også.  Vend rundt igen og hæld det hele over i det ildfaste fad.
  7. Skyl panden og varm den op igen. Nu steges tomaterne i olie ved meget hård varme et minuts tid. Prøv at lade være med at røre i tomaterne mens de steger, men kun ryste panden så de ikke hænger i bunden.
    Tomaterne fordeles over pastaen i det ildfaste fad.
  8. Fisken lægges på toppen, der dækkes med stanniol og fadet bages i 10-15 minutter til fisken lige er blevet uigennemsigtig og gennemvarm.

    Anretning: Sæt fadet direkte på bordet og giv evt. parmesan til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.