Forebyggelse

Fisk og skaldyr virker forebyggende i forhold hjertekarsygdomme, kræft, gigt, overvægt og fedme.

Det skyldes indholdet af vitaminer og mineraler samt det sunde fedt, omega-3 fedtsyrer, som fisk og skaldyr indeholder.

Hjertekarsygdomme

Fiskens fedtindhold og dens høje indhold af de specielle fedtsyrer menes at forebygge hjertekarsygdomme.

Flere undersøgelser viser, at indtag af fisk og fiskeolier navnlig har følgende gavnlige virkninger:

  • Nedsætter risikoen for blodprop i hjertet
  • Nedsætter antallet af fedtsyrer i blodet
  • Sænker blodtrykket
  • Mindsker risiko for sammenklumpning af blodplader
  • Mindsker risiko for uregelmæssig hjerterytme i tilfælde af blodprop

Kræft

Mange undersøgelser tyder på, at omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA har en forebyggende og hæmmende virkning på kræftceller.

Forskerne regner med, at fedtsyrerne kan virke ved at hæmme eller stoppe celledelingen af syge celler, fremme kræftcellernes død og generelt styrke immunforsvaret. 

Gigt

Leddegigt er en af de gigtformer, der forekommer hyppigst. I den grønlandske og færøske befolkning er gigt lige så udbredt som i den danske befolkning, men her er gigten ikke så aktiv.

Meget tyder på, at et væsentligt større indtag af fisk i Grønland og på Færøerne kan være årsagen, og at leddegigten påvirkes positivt af en kost med et højt indhold af fiskeolier.

Overvægt og fedme

Fisk er en relativt mager spise og hvis du spiser 2 fiskemåltider om ugen og fiskepålæg til frokost jævnligt, vil du kunne erstatte noget af det mere fedtholdige kød og de mere fedtholdige kødprodukter i kosten, sådan at dit samlede daglige fedtindtag sænkes. På denne måde kan du forebygge overvægt og fedme.

Kilde: Fødevaredirektoratets rapport "Helhedssyn på fisk og fiskevarer", 2gangeomugen.dk og DTU Fødevareinstituttet

De officielle Kostråd

I De officielle Kostråd står der bl.a.:

"Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk. Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild." iflg. De officielle Kostråd.