Omega-3

Omega-3 er sunde fedtsyrer, som der findes masser af i fede fisk. Typisk udgør omega-3 fedtsyrerne omkring 25% af fiskens fedtindhold.

Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker, og skal derfor være til stede i vores kost. 

Nedsæt risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Det mættede fedt, som er det usunde fedt, kommer fra kød og mejeriprodukter. Usundt fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdom og diabetes.

Det sunde fedt, der findes i planteolier og fisk, menes at kunne nedsætte risikoen for blodprop i hjertet. Derfor kan du forbedre dit måltids fedtsammensætning, hvis du erstatter et kødmåltid, med fisk og dermed nedsætte risikoen for blodpropper.

Mere fisk nedsætter fedtindtaget

Hvis du spiser to fiskemåltider om ugen og fiskepålæg til frokost flere gange om ugen, i stedet for mere fedtholdigt kød, bliver dit samlede indtag af fedt sænket. Fisk er nemlig en relativt mager spise. Der er dog stor forskel på, hvor meget fedt den enkelte fiskeart indeholder. 

De magrefisk, med 0-2 g fedt pr. 100 g fisk, omfatter f.eks. torsk, rødspætte, skrubbe, kuller, rødtunge og sej.

De halvfede fisk, med 2-8 g fedt pr. 100 g fisk, omfatter f.eks. hornfisk, ørred, helleflynder og pighvar.

De fede fisk, med 10-13 g fedt pr. 100 g fisk, omfatter f.eks. sild, makrel og laks.

Kilde: 2gangeomugen.dk og DTU Fødevareinstituttet

De officielle Kostråd

I De officielle Kostråd står der bl.a.:

"Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk. Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild." iflg. De officielle Kostråd.