Axel Månsson

Et af Danmarks største frilandsgartnerier

Axel Månsson er både født og opvokset i Brande og har lige så langt tilbage han kan huske altid vidst, at han ville være landmand. Allerede som 10-årig var Axel ude og hjælpe i markederne og som 20-årig købte han besætning, maskiner og lejede jord. Og så gik det slag i slag. Axel købte og forpagtede mere og mere jord og flere gårde og en af de afgrøder han fik succes med var Kinakål.

Dog er det i dag ikke Kinakål der driver kronen på værket. Kinakål er slet ikke så populær som den var engang. Nu er det icebergsalaten, der er den bærende afgrøde i virksomheden og Axel har leveret salat til danskerne i over 40 år.

Økologi har ikke altid fyldt hos Axel Månsson men er for alvor kommet ind i virksomheden sammen med hønsene. I dag har gartneriet 141.000 økologiske æglæggende høns. Axel Månsson er derfor en af de største økologiske ægproducenter i Danmark.

Visionen på gården er, at på sigt bliver den 100% økologisk og er allerede ret godt på vej. Det er tydeligt, at det er den økologiske produktion, der danner hovedgrundlaget for gårdens eksistens.

Alex Månsson har siden 1976 vokset fra 43 hektar til ca. 1.400 hektar, hvoraf over halvdelen dyrkes økologisk. Axel Månsson er Danmarks største producent af iceberg salat, men der dyrkes også en lang række andre grøntsager som blandt andet hjertesalat, bladselleri, løg, broccoli, spidskål, hvidkål og mange andre.

Hos Axel Månsson bestræber de sig konstant på, at levere friske kvalitetsprodukter, som er produceret under størst mulig hensyntagen til flora og fauna. For at opretholde kvalitetsprodukter, følger gården nogle forhold i hele den danske sæson, som er følgende:

  • De optimale betingelser for vanding både nat og dag
  • Daglig kvalitetskontrol og mærkning, som finder sted før og under høst.
  • Kølefaciliteter som gør det muligt, at hjem transportere og vakuumkøle produkterne senest 2 timer fra høst.

Det er vigtigt for gården at opretholde den gode kvalitet og hele tiden afprøve nye ting samt kunne imødekomme eventuelle ønsker i samarbejde med kunder og partnere.

I videoen her kan du høre mere om Axel Månsson's historie.

Læs mere om Axel Månsson her ›