0

FiSK Junior

 

 

FiSK JUNIOR

Det er da ik’ så ringe endda”. Sådan lød det ikoniske svar fra Gunnar til Minna i en af 90’ernes mest berømte reklamekampagner, der ville have danskerne til at spise mere fisk. Siden er mange andre kampagner med fokus på fiskens sundhedsgavnlige effekter løbet af stablen, og det er efterhånden en udbredt tro, at fisk er godt for vores krop og måske også sjæl.

Men kan det videnskabeligt bevises? Det har Københavns Universitet forsøgt at undersøge med fokus på børn gennem det flerårige forskningsprojekt FiSK Junior. Det er et projekt, som vi i Skagenfood har leveret frisk, asc-mærket laks til. Spørgsmålet er, om et fast indtag af fisk virkelig kan ændre vores børns sundhed og påvirke deres adfærd og følelser? 

Fed fisk til sunde børn

199 børn i 8-9 års alderen har været med i forsøget, der i alt varede 10 måneder og for hver enkelt deltager strakte sig over 12 uger. Fokus var på at teste om et fast indtag af fed fisk havde nogen effekt for børn i forhold til hjertekar-sundhed, blodtryk, D-vitaminer og kognitive egenskaber. I løbet af de 12 uger skulle halvdelen af børnene spise fed fisk 2 gange om ugen til aftensmad og 3-4 gange om ugen til frokost, men den anden halvdel af børnene skulle spise tilsvarende mængder af kylling, for at have en kontrolgruppe at sammenligne med.

Projektet blev både startet og afsluttet med en 4 timer lang undersøgelse, hvor børnene fik taget blodprøver og blodtryk, udfyldte spørgeskemaer og lavede andre kognitive tests. Børnene fik udleveret enten fisk eller kylling gratis sammen med en kogebog, der matchede råvarerne. Alle børnene var i udgangspunktet sunde og raske, og hele 197 af de 199 børn gennemførte forsøget. I gennemsnit spiste børnene i ‘fiskegruppen’ 375 gram fisk om ugen.

Er der så nogen effekt?

Det store spørgsmål er selvfølgelig; hvad fandt forskerne ud af? Ikke alle svar er endnu offentliggjort, men indtil videre ved vi bl.a.:

  • Der var mindre fedt i blodet og mere gavnligt kolesterol hos børnene, der havde spist fisk i forhold til dem, der havde spist kylling. Det opfattes af forskerne som sundhedsfremmende effekter i forhold til hjerte-kar-sygdomme.
  • Børnene der havde spist fisk, oplevede en stigning i deres vitamin-D niveau. Her særligt blandt de børn, der var med i forsøget henover vinteren. Fisken kunne altså kompensere for det tab af D-vitamin, der normalt opleves om vinteren hos børn i Danmark. 
  • Studiet er det første der viser, at børnenes vitamin D-niveauer opretholdes på et acceptabelt niveau, når de spiser 300-400 gram fed fisk om ugen henover vinteren.

Følg med

Forsøget peger altså på, at et fast indtag af fed fisk beviseligt har en effekt på børns fysiske sundhed. Tallene for de kognitive effekter, med fokus på opmærksomhed, reaktionstid og hukommelse, er endnu ikke offentliggjort. Vi er i Skagenfood glade for at bidrage til projektet og venter i spænding på de kommende resultater.

Læs mere here:

På plakaten nedenfor kan du se en mere grafisk præsentation af fiskens gavnlige effekter. Du kan også læse meget mere om det spændende projekt på https://www.fisk.ku.dk/

Fiskersundt