Vildtkød er godt for Co2 aftrykket

 

 

Det er godt at spise flere grøntsager og mindre rødt kød, hvis vi vil begrænse vores CO2-aftryk. Det er der efterhånden udbredt konsensus om. Det er da også rigtigt, men faktisk er det mere nuanceret end som så. For kigger vi på de vilde dyr, der løber rundt i de danske skove og spiser af naturens eget spisekammer, så er historien en anden. Vildtkød har nemlig den strålende egenskab, at det både er godt for kroppen og for CO2-aftrykket. Det er en af de gode grunde til, at vi arbejder sammen de fine folk fra Klosterheden Vildt, der bl.a. leverer vildtkød direkte fra de jyske skove til Klimakassen og Go Green-kassen.

Hvorfor er det egentlig godt at spise vildtkød?

Lad os få lidt fakta på plads til en start. Ifølge en rapport fra det svenske landbrugsuniversitet udleder det 0,5 kg-CO2 at producere 1 kg vildtkød. Til sammenligning udleder oksekød i gennemsnit over 20 kg-CO2, når der produceres 1 kg. Og selv flere grøntsager udleder ifølge rapporten mere CO2 end vildtkød. Hvordan kan det lade sig gøre?

Nøglen til forstå det er, at råvildtet ikke bliver fodret. For mens det kræver store energiressourcer at producere foder til en okse, der lever sit liv under kontrollerede forhold i et landbrug, så lever vildtet af naturens eget spisekammer af græsser, lav, bark og lyng.

Det er desuden en afgørende pointe, at efterspørgslen ikke har indflydelse på, hvor meget vildtkød der produceres. For at sikre økobalancen i de danske skove justeres råvildtbestandens størrelse uanset hvad løbende. Der er altså kun det kød til rådighed, som der i forvejen bliver reguleret af jægerne.

Udfordrende Superfood

Råvildtet fra Klosterheden Vildt kommer primært fra de store skove i det centrale Jylland. Da jægerne skyder råvildtet i skovene, stresses dyrene minimalt og der er af den grund naturligvis heller ingen levende transport, når det drejer sig om fritlevende vildt. Og så er vildtkødet ovenikøbet også sundt for kroppen med lavt fedtindhold og masser af vitaminer, jern, fosfor og kalium. Det lyder jo alt sammen super godt, men det har alligevel ikke været helt uden udfordringer at stable Klosterhedens Vildt på benene. 

“Det kan godt være svært at få afsat vildtkød, for folk kender ikke rigtig smagen længere og forstår den ikke altid.”
Det siger Charlotte Reenberg, der er direktør i Klosterheden Vildt og fortsætter:

“Vi har arbejdet meget med at ændre den idé, at vildtkød er noget der skal steges helt vildt længe, før det bliver godt. Det at lære folk at spise mere vildtkød er en vigtig del af vores arbejde.”

Heldigvis for os andre har Klosterheden Vildt arbejdet videre og nu holdt snuden i sporet gennem 11 år.

Vildtkød i Klimakassen og Go Green-kassen

Lige præcis hvad angår tilberedninger kan måltidsløsningerne være et oplagt hjælpemiddel. For med hjælp fra vores kokke i Skagenfood er det forhåbentlig nemmere at få veltilberedt vildtkød på tallerken. Klimakassen har som mål at overholde klimamålene fra Paris-aftalen, og det er stort set umuligt, hvis vi samtidig fortsat gerne vil spise kød. Heldigvis giver vildtkødet mulighed for, at vi både kan mindske vores CO2-udledningen og fortsat nyde et veltilberedt stykke kød, når det er vildtsæson. Der vil dog uanset hvad ikke være vildtkød i kasserne hver uge, da Klimakassen og Go Green-kassen også skal repræsentere en realistisk, fremtidig kost. 

Rapporten om fødevarernes klimaaftryk fra Sveriges Landbrugsuniversitet finder du her: https://pub.epsilon.slu.se/11671/7/roos_e_141125.pdf